Itthon hvg.hu 2020. április. 13. 21:29

Varga Judit visszavágott Jean-Claude Junckernek

Az Európai Bizottság előző elnöke egy interjúban arról beszélt, hogy Magyarország minden ésszerű korlátot átlépett a határidő nélküli rendeleti kormányzással.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Ahogy megírtuk, határozottabb fellépést várt volna az Európai Bizottságtól a magyar felhatalmazási törvénnyel szemben a testület előző elnöke, Jean-Claude Juncker. A luxemburgi politikus a Politicónak úgy nyilatkozott: nem csak általánosságban kellett volna kifejeznie az aggodalmát többek között az utódának, Ursula von der Leyennek, hanem néven kellett volna nevezni Magyarországot. (A német politikus ezt később megtette.)

Juncker nyilatkozatára az igazságügyi miniszter reagált a közösségi oldalán. Varga Judit azt írta: "Jean-Claude Juncker ismét hallatta hangját a Politico hasábjain és egyszerű, világos beszédet sürgetett a magyar koronavírus-törvény kapcsán. Egyetértünk vele. De kezdésnek az is elég lenne, ha mindazok, akik késztetést éreznek arra, hogy egy világjárvány kellős közepén a védekezés elősegítése helyett ismét Magyarországot támadják, legalább arra vennék fáradtságot, hogy a három oldalas törvényt elolvassák."

Hozzátette azt is, hogy "az Európai Bizottság volt elnökének megállapításával szemben az EU-nak nem a magyar Országgyűlés döntésére kellett volna sokkal határozottabb választ megfogalmaznia, hanem a vírus elleni fellépést kellett volna megfelelően koordinálni és a tagállamok kritizálása helyett, azonnali segítséget kellett volna nyújtania a bajba jutott európaiaknak".

Sorait azzal zárta:

Ahogy miniszterelnök úr fogalmazott, ha már valaki segíteni nem tud a veszélyhelyzetben, legalább ne akadályozza az erőfeszítéseinket. Jean-Claude Juncker elnök úrnak további boldog nyugdíjas éveket kívánunk, jó egészségben."

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról