Itthon hvg.hu 2020. április. 09. 15:46

Az ország összes idősotthonának lakóját leteszteltetné Karácsony Gergely

A főpolgármester szerint nem kell infektológusnak lenni ahhoz, hogy értsük: ahol sok idős, beteg ember él egy helyen, ott különösen nagy a járvány kockázata.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Ígéretet kapott a kormánytól arra, hogy haladéktalanul megkezdődik a koronavírus-szűrés az ország összes idősotthonában, ez ugyanis feltétlenül szükséges a járvány megfékezéséhez – írta közösségi oldalán Budapest főpolgármestere, hozzátéve: igaz, azt is megígérték neki, hogy

a főváros végre megkapja a védekezéshez szükséges információkat az operatív törzstől, ehhez képest "ma is a sajtótájékoztatóból tudtuk meg az önkormányzat fenntartásában működő intézményre vonatkozó információkat."

Karácsony Gergely szerint "nem kell ahhoz infektológusnak lenni, hogy rájöjjünk: ahol sok idős, beteg ember él egy helyen, ott különösen nagy a járvány kockázata." Példákat is hozott, mint írta, Franciaországban a koronavírusos halálesetek harmada kötődik a nyugdíjasházakhoz, de kiemelten sok a fertőzött ilyen otthonokban Olaszországban, Spanyolországban és Belgiumban is.

Karácsony: Kórházból kerülhetett be a koronavírus az egyik idősotthonba

Karácsony Gergely szerint rendszerszintű probléma, hogy a kórházban más betegséggel kezelt idősek az idősotthonba visszakerülve bevihetik a koronavírust, ezért azt kérte a kormánytól, minden visszakerülőt teszteljenek le.

"Hogy hány fertőzött van a nyugdíjasotthonokban, azt onnan tudhatjuk csak, ha szűrünk, és ezeket az adatokat nyilvánosságra is hozzuk. A főváros ezt tette a saját fenntartású nyugdíjasotthonaiban saját forrásból beszerzett szűrésekkel, tegnap óta a Pesti úton immár a mentőszolgálat is végez gyorsteszteket" – folytatta a főpolgármester.

Hozzátette azt is, hogy a fővárosi fenntartású intézményekben a napokban vizsgálódott az illetékes kormányhivatal, és mindent rendben talált. Jelezte: az otthonokban heroikus munkát végeznek az orvosok és ápolók.

"Vannak, akik az ellátottjaik védelmében beköltöztek a nyugdíjasházakba, hetek óta nem találkoztak a családjukkal. Minden megbecsülés őket illeti. Amiben ők is, mi is némi hiányt szenvedünk, azok a védőfelszerelések, a főváros eddig is, és ezután is azon dolgozik, hogy ezeket beszerezze, tegnap például plexi arcmaszkokat sikerült szerezni."

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról