Itthon MTI/hvg.hu 2019. december. 18. 16:22

Több településen is magas a légszennyezettség, nem várható javulás a közeljövőben

Sajószentpéteren egészen konkrétan egészségtelen a levegő.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint a szálló por miatt továbbra is magas a légszennyezettség több magyar településen.

A tájékoztatás szerint Sajószentpéteren egészségtelen volt a levegő minősége, további öt település – Dunaújváros, Kazincbarcika, Miskolc, Putnok és Salgótarján – a levegő minősége volt kifogásolt a levegőhigiénés index alapján.

A meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban javulás nem várható.

A hvg.hu szerdán írt a The New York Times légszennyezettséget monitorozó mérőpontok adatai alapján készített adatbázisáról, amelynek segítségével bárki összevetheti lakhelyét a világ legszennyezettebb városainak levegőjével.

A Berkeley Earth nevű nonprofit adatelemző cég által összeállított adatbázisba több magyar város is bekerült, megnézhetjük Érd, Pécs, Győr, Eger, Szeged, Sopron, Szolnok, Debrecen, Kaposvár, Veszprém, Kecskemét, Tatabánya, Békéscsaba, Nyíregyháza, Szombathely, Parádsasvár, Nagykanizsa, Zalaegerszeg és Székesfehérvár vonatkozó adatait, ahogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által említett Miskolc vagy Dunaújváros értékeit is.

Ezek az adatok a 2,5 mikronnál (PM2,5) kisebb részecskék mennyiségét mutatják levegőben. A Berkeley Earth adatbázisa szerint jelenleg Dunaújvárosban 114, míg Miskolcon 121 mikron/köbmétert mértek, azaz előbbi városban 4,5-szer, míg az utóbbiban 4,8-szor magasabb értékeket regisztráltak az egészségügyi határértéknél, ami 25 mikron/köbméter.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a légszennyezettségi problémák hátterében a helytelen lakossági tüzelés is állhat, főleg a téli fűtési szezonban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés