Állj mellénk! Legyél pártoló tag!
Orbán Viktornak egy orosz bank miatt kell nyugtatnia Washingtont
Itthon hvg.hu 2019. augusztus. 14. 07:19

Orbán Viktornak egy orosz bank miatt kell nyugtatnia Washingtont

A Direkt36 információi szerint a miniszterelnök megígérte az Egyesült Államoknak, hogy nem engedi a Szabadság térre az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bankot, és a titkosszolgálatot is rájuk állítja.

A Moszkvából Budapestre települő Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) berendezkedése zavartalanul zajlik, pedig emiatt több bírálat érte a magyar kormányt szövetségesei részéről – részben azért, mert egy elképzelés szerint a jelentős részben orosz állami tulajdonban lévő és az orosz politikai vezetés legfelsőbb köreihez bekötött bankot az oroszok kémkedésre használhatják. A Direkt36 ehhez képest azt tapasztalta, hogy a bank berendezkedett a Váci úti ideiglenes irodájában.

A lap úgy tudja, a magyar diplomácia jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy megnyugtassa a szövetségeseit. Orbán Viktor miniszterelnök például szóbeli ígéretet tett arra David Cornstein budapesti amerikai nagykövetnek egy közös repülőútjukon, hogy a bank nem költözhet az amerikai követség épülete közelébe, és a magyar titkosszolgálatok is igen szigorúak lesznek a bankkal. Erre azért volt szükség, mert egy korábbi elképzelés szerint az IIB a Szabadság tér – és így az amerikai nagykövetség – közelében kereste az új budapesti székhelyét. Ki is nézték a korábban a Magyar Televízió székhazaként működő épületet, a Tőzsdepalotát, ahonnan jó rálátás nyílik az amerikai követség ablakaira és annak fő bejárataira. Ez érthetően ellenkezést váltott ki amerikai részről.

A Direkt36 úgy tudja, David Cornstein szerint Orbán Viktor megígérte neki, hogy a bank alkalmazottai nem kapják meg automatikusan a diplomáciai mentességet, a magyar titkosszolgálatok ugyanis előtte nagyon alaposan át fogják őket világítani.

Eközben az amerikai Kongresszusban terjesztett magyar dokumentumok azt állítják, hogy az IIB körüli vitát mesterségesen gerjesztik, és a félelmeknek semmi alapja nincs.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.