Itthon Joó Hajnalka 2019. április. 15. 06:30

2,5 milliárdot kapott egy Sesztákhoz közeli cég egy speciális központra, amiről senki nem tud semmit

Joó Hajnalka
Szerzőnk Joó Hajnalka

Még a kft vezetői sem – legalábbis ezt állították a hvg.hu-nak. A nem szerény összeg kiutalásáról még 2017 végén döntött a kormány, de ugyanakkora hallgatás és tagadás övezi, mint a 2,2 milliárddal megdobott lórehabilitációs központot, amiről pár napja írtunk. A háttérben felsejlik egy állami és önkormányzati vezetők látogatta nyíregyházi magánklinika, és több, az egykori fejlesztési miniszterhez kapcsolható figura.

Pár napja írtunk arról a rejtélyes körülmények között köddé vált 2,2 milliárd forintról, amelyet még 2017 decemberében kapott a Magyar Lovassport Szövetség a kormánytól egy kisvárdai termálvizes lórehabilitációs központ és lovasakadémia építésére. Ugyanaznap azonban egy másik, a fideszes Seszták Miklós pátriájába tervezett beruházásra is bőkezűen osztott pénzt a kormány: a kormányhatározat következő sora egy idősek és rászorulók elhelyezését biztosító, Kárpát-medencei speciális elhelyezési központ nevű intézmény kialakítására is adott 2,5 milliárd forintot.

Míg a lovasközpont-beruházásnál többnapos kutatásra-nyomozásra volt szükség ahhoz, hogy a bonyolult személyi áttételeken keresztül eljussunk a Kisvárda legbefolyásosabb emberének tartott Seszták Miklós üzleti köreihez, addig a speciális központnál egyértelműbb a kapcsolat: a 2,5 milliárd forint kedvezményezettje ugyanis az a Határok Nélküli Gyógyításért Nonprofit Kft., amelynek vezetői között az ex-fejlesztésiminiszterrel korábban is kapcsolatba hozott Mikucza-család több tagja is szerepel. (A Mikucza-család kisvárdai érdekeltségeiről lásd keretes írásunkat.)

A speciális központ nevében olvasható „Kárpát-medencei” előtag pedig szintén a volt miniszterhez köthető körök érdekeltségeivel mutat hasonlóságot: ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, a Mikuczáékhoz kapcsolható Kárpát-medencei Teniszakadémia Kft. az építtetője például a Kisvárda mellett épülő, furcsa koncepciójú bentlakásos teniszakadémiának, és egy titokzatos Kárpát-medencei Lovasakadémia Kft. is alakult a városban kevéssel a 2,2 milliárdos lovaskomplexum támogatásáról szóló kormánydöntés után, amelynek vezetőjétől szintén két lépcsőben el lehet eljutni Seszták Miklóshoz.

A speciális elhelyezési központ ügye ugyanakkor nemcsak a fideszes politikus üzleti köreihez mutató szálak és a kisvárdai helyszín miatt mutat hasonlóságot a lovaskomplexuméval, hanem abban is, hogy a nagyösszegű támogatás odaítéléséről szóló határozat óta – látható csatornákon legalábbis – az égvilágon semmi nem történt: lassan tizenhat hónap alatt egyetlen közbeszerzés, tervpályázat vagy kivitelezői felhívás nem jelent meg róla sem a magyar, sem az uniós közbeszerzési értesítőben.

Magánkilinika, közérdeklődéssel

A 2,5 milliárdos támogatást kapó Határok Nélküli Gyógyításért Nonprofit Kft.-t két más jellegű eljárással szerepel a közbeszerzési adatbázisban: a 2016 végén alakult cég 2017 nyarán egészségügyi ellátást segítő berendezések (CT-készülék, ultrahang) beszerzésére, 2018-ban pedig egészségügyi berendezések cseréjére írt ki közbeszerzést 73, illetve 94 millió forintért.

Az ajánlattételi felhívásokban szereplő adatokból ugyanakkor egy másik összefüggés is kiderült: eszerint pedig a Határok Nélküli Gyógyításért Nonprofit Kft. a működtetője annak a 2017 szeptemberében nyílt Finnamed Klinika nevű nyíregyházi magánkórháznak is, amelynek megnyitóján kormánypárti politikusok garmadája tette tiszteletét. A helyi sajtó tudósításai szerint  az eseményen Nyíregyháza fideszes polgármestere, Kovács Ferenc, a város fideszes képviselői: Vinnai Győző és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és a megyei közgyűlés ugyancsak fideszes elnöke, Seszták Oszkár mellett ott volt, és beszédet mondott az akkor még fejlesztési miniszter Seszták Miklós is.

A Finnamed Klinika megnyitója 2017 szeptemberében

Az állami és önkormányzati vezetők felülreprezentáltsága, örömködő beszédeik és a helyi média ünnepélyes beszámolói annyiban mindenképp pikánsnak mondhatók, ha figyelembe vesszük, hogy a csillogó-villogó klinika csak néhány saroknyira fekszik a megyei kórháztól, és a klinika szakembergárdája is nagyrészt a Jósa András Kórház orvosaiból verbuválódott. A maga módján végül is tehát igaz volt a klinikát és a Határok Nélküli Gyógyításért Kft. is alapító Finna Péter megnyitón elhangzott kijelentése, hogy „a többet és jobbat adni vágya mellett az igények hívták életre a klinikát” – a környék jobb módú rétegének nyilván régi igénye volt, hogy a lepusztult kórház helyett színvonalas környezetben kezeljék, vagy szülhesse meg a gyermekét. De arra azért nem sok példa volt korábban Magyarországon, hogy az állami egészségügyben megvalósuló fejlesztések helyett egy tehetősekre szabott magánintézményben zajlót méltassanak állami vezetők. (A klinika holnapján olvasható árjegyzék szerint egy mandulaműtét 250 ezer, egy fülműtét akár 450 ezer, egy szülés 890-980 ezer forintba kerül + 40 ezer Ft/éj.)

Beszédes az is, hogy a megnyitón a fideszes fejlesztési miniszter személyes jóbarátként köszöntötte a magánkórház vezetőit. Bár a szívélyes mondatok után a politikus Finna Péter kezét szorította meg, a klinika – rejtett – üzleti háttere alapján ugyanígy köszönthette volna akár a Mikucza-család tagjait is.

A bonyolult összefonódások miatt tömören legtöbbször csak „Seszták Miklóshoz köthető üzleti körként” definiált família egyik cége, a Mikucza Tamás (volt) feleségéhez köthető Damjanich Lakópark Kft. volt például az építtetője (illetve Kisvárdán is aktív Nyír-Komplett nevű másik cégén keresztül az építője is) annak a már szinte városrésszé dagadt lakóparknak, amelynek egyik tömbjében a magánklinika is helyet kapott. De ennél nyíltabb kapcsolatról vall, hogy 2018 szeptemberében a Kisvárdán az utóbbi években több mint kétmilliárdnyi építési munkához jutó MHM Product Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Mikucza Zsolt vette át Finna Pétertől a Határok Nélküli Gyógyításért Kft. vezetését, februárban pedig Finna korábban alapított másik cége, a Finna-med Kft.-ét is. Utóbbiban ráadásul néhány hónappal korábban Mikucza Tamás és Zsolt 79 éves, az MHM Product Kft. székhelyével is azonos címen lakó édesanyja lett a többségi tulajdonos.

Külön furcsaság, hogy bár a klinikaalapító-orvosigazgató a 2017 szeptemberi megnyitón arról is beszélt, hogy a magánkórház önerőből és pályázati forrásból készülhetett el, az uniós pályázati keresőben nincs nyoma, hogy a Határon Túli Gyógyításért Kft. bármilyen támogatást nyert volna az utóbbi években. Finna másik cége, a főtevékenységként szintén szakorvosi járóbeteg-ellátással foglalkozó Finna-med Kft. nyert ugyan 41 millió forintot egy GINOP-os pályázaton, de egyrészt később – csak 2018 nyarán – másrészt nem is egészségügyi ellátásra, hanem egy speciális üdítőital kifejlesztésére. Ha tehát igaz, hogy pályázati pénzből is készült a magánklinika, akkor arra egy a magánkórházzal nyilvános kapcsolatban nem álló vállalkozás pályázhatott.

Senki nem tud semmit

Amikor a 2017 végi kormányhatározattal 2,5 milliárd forinttal megtolt speciális elhelyezési központ után érdeklődtünk Kisvárdán, csupa hümmögésbe, és értetlenségbe ütköztünk: sem az üzleti, sem a szociális, sem az egészségügyi szférában dolgozó nem hallottak ebbe a profilba illeszkedő fejlesztésről a városban. Többen szóba hoztak viszont egy pletykát, amely szerint belátható időn belül bezárnák a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház egyik leromlott állapotú, 200 ágyas épületét, ahol zömmel jelenleg is krónikus belgyógyászati osztályra utalt (vagyis aktív kórházi ellátásra már nem szoruló, de még folyamatos kezelést igénylő, főként idős) betegeket látnak el. Ennek ismeretében már könnyebben összeállt a kép: itt, e lerobbant szárny teljes felújítása után nyithat meg valamikor a kormányhatározatban szereplő 2,5 milliárdos elhelyezési központ – lefordítva: (vélhetően fizetős) idősotthon.

A mikor kérdésre viszont már senki nem tudta választ, és nem jutottunk közelebb a támogatást kapó Határok nélküli Gyógyításért Kft. vezetőinek megkérdezése után sem. Sőt, ez utóbbival inkább a kérdőjelek szaporodtak meg.

Finna Péter és felesége Seszták Miklóssal

A 2,5 milliárd kifizetéséről szóló kormányhatározat idején a vállalkozást vezető Finna Péter először például azzal hárította el a kérésünket, hogy élőben – telefonon – beszélhessünk vele, hogy orvosi teendői és egyéb elfoglaltságai miatt ez lehetetlen, helyette azt kérte, hogy írásban küldjük el neki a kérdéseket. Az egy nappal később érkezett írásos válaszban pedig szintén hárított, és valamennyi, a 2,5 milliárdos központ funkcióját, elhelyezkedését, finanszírozását és a beruházás állását firtató kérdésünkre is azt írta, hogy ezekben nem ő, hanem a Határok Nélküli Gyógyításért Kft. jelenlegi ügyvezetője, Mikucza Zsolt az illetékes.

„Figyelembe véve, hogy a Finna-med Kft.-ben is csupán 30 százalékos tulajdonjoggal rendelkezem és személy szerint nem töltök be semmilyen tisztséget a Határok Nélküli Gyógyításért Nonprofit Kft.-ben,

inkább tartózkodnék a válaszadástól és azokra hagynám, akik a projekttel napi szinten foglalkoznak”

– írta a hvg.hu-nak Finna Péter, de nem lett igaza.

Hiába kerestük ugyanis a tanácsa alapján a Határok Nélküli Gyógyításért Nonprofit Kft. jelenlegi ügyvezetőjét, Mikucza Zsolt rövid úton leszerelte a kérdéseinket, mondván, neki most „nincs kapacitása” ezzel foglalkozni, hanem keressük Török Lászlót, aki mindent elmond majd a beruházásról.

A Mikucza-családhoz, Seszták Miklóshoz és különböző kisvárdai projektekhez sok szálon kötődő cégtulajdonos-kurátor-fesztiválszervezővel (Török László pozícióiról és cégeiről lásd a Mikuczáékról szóló keretes írásunkat) azonban szintén nem jutottunk előrébb: a férfi ugyanis (akinek papíron egyébként az égvilágon semmi köze nincs sem a Határok nélküli Gyógyításért, sem az azt tulajdonló Finna-med Kft.-hez) legnagyobb döbbenetünkre azt mondta:

„Fogalmam sincs, hogy Zsolt miért gondolta, hogy én tudom, hogy mi ez a történet. Én ezt teljesen passzolom, nem én vagyok benne az aktuális szereplő.”

Hogy akkor kicsoda, azt Török László sajnos nem tudta megmondani, csak megismételte, hogy ő maga semmit nem tud a projektről.

Leleszi Tibor kisvárdai polgármester

A beruházásról természetesen szerettük volna megkérdezni a 2,5 milliárdos támogatás kiutalásával 2017 végén fejlesztési miniszterként megbízott, 2018 áprilisa óta a térség fejlesztéséért és gazdaságélénkítéséért felelős kormánybiztosként is dolgozó Seszták Miklóst, és Leleszi Tibort, Kisvárda fideszes polgármesterét is, de munkatársaik ígérete ellenére egyiküktől sem kaptunk visszahívást.

A két legfontosabb kérdés tehát ugyanúgy megválaszolatlan maradt, mint a 2,2 milliárdos kormánytámogatást kapott termálvizes lórehabilitációs központnál: miért övez ekkora hallgatás-tagadás egy elvileg a térségnek egyértelműen javára váló, ráadásul munkahelyeket teremtő beruházást, és nem utolsó sorban:

hol a pénz?

A Mikucza–Kisvárda-tengely

A nyíregyházi Mikucza-családnak rengeteg érdekeltsége van Kisvárdán. Mikucza Tamás az alapítója például a nyíregyházi székhelyű Alkossunk Várost alapítványnak, amely a Kisvárdán népszerű, rendre Seszták Miklós fővédnökségével és illusztris szponzorok – a Mol, az OTP vagy a Szerencsejáték Zrt. – támogatásával megrendezett LeszFesztet szervezi évek óta, de az Alkossunk Várost az építtetője a cikk elején említett kisvárdai ökofilm-parknak is, amely azóta az Európai Unió csaláselleni hivatala, az OLAF érdeklődését is felkeltette.

Mikucza Tamás volt felesége, Mikucza-Horváth (újabban csak Horváth) Ágnes résztulajdonosa a szintén nyíregyházi Nyír-Komplett Kft.-nek, amely a polgármesteri hivatal és könyvtár felújításától a konferenciaközpont-építésén át a sétálóutca térkövezéséig több százmillió forintnyi építési munkát nyert el az utóbbi években Seszták Miklós városában. Csakúgy, mint a Mikucza Tamás testvére, Mikucza László Zsolt tulajdonában álló MHM Product Kft., amely összesen szintén több mint kétmilliárd forint értékű munkához jutott Kisvárdán – zömmel az utóbbi évek látványberuházásai, a sportszálló vagy a filmpark kivitelezésében. Mikucza László Zsolt neve egy éve egy másik vállalkozása révén került a hírekbe, amikor kiderült, hogy az egy héttel korábban többségi tulajdonába került, előzőleg évi 1,2 milliós árbevételt sem produkáló Kelet-Rest Turisztikai Kft. vette meg az államtól egymilliárd forintért a nyíregyházi Erzsébet szállót, de az Alkossunk Várost alapítvány kurátorának, a Mikucza Tamással közös céget birtokló Török Lászlónak a neve sem ismeretlen Kisvárdán: a férfi korábban Kisvárda idegenforgalmi cégének ügyvezetője volt, jelenleg pedig annak az AV2 Invest Kft.-é, amely egy évvel ezelőtt egyedüli indulóként meghökkentően alacsony áron, 659 millió forintért szerezte meg a hárommilliárd forintnyi állami támogatásból bővített és felújított kisvárdai Várfürdő üzemeltetési jogát (amelyet egy évvel korábban még 3 milliárdért kínált volna a város).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Sport hvg.hu 2021. június. 15. 17:54

Magyarország - Portugália - ÉLŐ

Első mérkőzését játssza a magyar labdarúgó-válogatott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon. A mieink Portugália ellen lépnek pályára a Puskás Arénában.