Csak idén. Az étellel 250 ezer rászorulót segítettek.
A világon 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy évente kárba az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO felmérése szerint. Magyarországon az élelmiszerfelesleg éves mennyisége 1,8 millió tonna.
Európában az élelmiszerhulladékok 42 százalékát a háztartások termelik, 39 százalékát a gyárak és csupán 14-et az éttermek. Mivel a világon csaknem egymilliárd ember alultáplált és éhezik, az Élelmiszerbank fő célja, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást, és az általuk szervezett élelmiszermentéssel visszaszorítsa a nélkülözők számát.
A szervezet az élelmiszeripari gyártóktól veszi át nagy mennyiségben a szezonalitás miatt már nem eladható, vagy csomagoláshibás termékeket és egy központi raktárban gyűjti, az áruházak polcairól lekerülő közeli lejáratú ételeket pedig a partnerszervezetek segítségével egyből a nélkülözőkhöz juttatja. Az Élelmiszerbank azt szeretné elérni, hogy rövid időn belül az élelmiszeripar valamennyi szereplője ajánlja fel jótékony célra az élelmiszerfeleslegét.
Az Élelmiszerbank szerint a fogyasztók is sokat tehetnek az élelmiszerpazarlás ellen, például azzal, ha pontosabban megtervezik napi, heti vagy havi szükségleteiket, és annak megfelelően vásárolnak, illetve csak azt veszik meg, amit biztosan elfogyasztanak. Tanácsolják továbbá, hogy azokat az élelmiszereket, amelyeket nem tudnak azonnal felhasználni, fagyasszák le, használják fel a maradékokat is vagy komposztáljanak.