Itthon hvg.hu 2016. augusztus. 20. 11:52

10 éve csapott le az apokalipszis Budapestre

10 évvel ezelőtt percre pontosan a tűzijáték kezdetkor csapott le egy borzalmasan erős vihar a fővárosra. Öten meghaltak, több százan megsérültek. Sokan a mai napig nem tudják kitörölni az akkori pánik emlékeit.

2006. augusztus 20-án 21 órakor, éppen a tűzijáték kezdete után nem sokkal olyan erős vihar csapott le a fővárosra, ami nagyon ritkán fordul elő. A legerősebb széllökések a belvárosi és a lágymányosi mérések szerint elérték a 120 km/h sebességet, a károk alapján helyenként jelentősen meg is haladhatták azt. Az egyik legerősebb zivatarcella percre pontosan akkor csapott le Budapest belvárosára, amikor a tűzijáték elkezdődött. Perceken belül több ezer sebesülés történt és öten meghaltak. A vihar jelentős anyagi kárt is okozott. Érdekesség az OMSZ visszaemlékezése szerint, hogy a külvárosban, például Pestszentlőrincen mindössze 80 km/h körül voltak a legerősebb széllökések.

Kattintson galériánkért!

A halottak között volt egy 12 éves kislány is, amikor rá és egy középkorú férfira dőlt egy fa a budai alsó rakparton. Ketten pedig akkor haltak meg, amikor a Dunán felborultak a csónakkal. Egy nő pedig a pesti oldalon kapott szívinfarktust.

A menekülőkről később videófelvételeket is feltöltöttek. Ez például az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél készült, valószínűleg a Klotild-palota egyik ablakából.

Az emberek tízezrével - a legtöbben családosan - bőrig ázva menekültek el a híd közeléből.

A katasztrófavédelem szerint ők nem kaptak megfelelő felvilágosítást az OMSZ-tól. Felelősöket ugyan találtak, de a szervezésért és a koordinálásért felelős miniszteri tárcák vezetői közül senki sem távozott.

Érdekesség, hogy egy évvel később, 2007. augusztus 20-án megint durva vihar csapott le a városra napközben, de a felkészültség miatt ekkor már senki nem sérült meg. Csak kis körmenetet tartottak és a milliós tömeg helyett csak pár százezren nézték a fővárosban a tűzijátékot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés