Élelmiszer-biztonsági szempontból valamennyi vizsgált fokhagymánál mindent rendben talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
A Szupermenta projekt újabb állomásán fokhagymákat tesztelt a Nébih, amelyhez makói termelőktől, valamint kiskereskedelmi forgalomból vettek mintákat. Ezeket a Nébih laboratóriumaiban analizálták növényvédőszer-maradék, nehézfém-, valamint mikotoxin-tartalomra. Vizsgálták a szárazanyagot, azon belül a kéntartalmat is.
A minták nem tartalmaztak határérték feletti szermaradékot, nehézfémet vagy mikotoxint – tájékoztatott közleményében a hivatal.
Szintén alapfeltétel volt a tételek nyomonkövethetősége, amely ezúttal minden esetben megfelelt az előírásoknak. A jelölésre vonatkozó jogszabályok betartása is teljesült, azaz a kötelező információk, vagyis a termelő vagy forgalmazó neve, címe és termék származási országa is rajta volt a címkén.
Összességében a vizsgált fokhagymák jó minőségűek, biztonságos élelmiszernek tekinthetőek – közölte a Nébih.