2010. december. 13. 10:48 MTI Utolsó frissítés: 2010. december. 13. 10:47 Itthon

Napi Gazdaság: jönnek a magyar és még magyarabb termékek

A Vidékfejlesztési Minisztérium elkészítette és hamarosan társadalmi egyeztetésre bocsátja a magyar terméket definiáló rendeletét, amely januárban már hatályba is léphet – írta a Napi Gazdaság. A lap szerint a rendelet nem vezetne be új védjegyet, de különbséget tenne a magyar termék és a teljes mértékben magyar termék között.

A magyar termék fogalom azokat az élelmiszereket takarná, amelyeket részben import alapanyagból, de Magyarországon állítottak elő – írja a lap. A teljes mértékben magyar termékek közé azok az áruk tartoznának, amelyek gyártásához legfeljebb öt százalékban használtak fel import alapanyagot, például csomagolóanyagot vagy Magyarországon jellemzően nem megtermelhető fűszereket, gyümölcsöket. Kardeván Endre, a tárca államtitkára a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy az öt százalékos arány a mennyiségre értendő, nem az alapanyagok értékére.

A rendelet nem vezet be új védjegyet a magyar termékek számára, csak azt szabályozza, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie annak, aki a felségjelvényeket (nemzeti színek vagy a zászló) a magyar termék vagy magyar élelmiszer, illetve hasonló értelmű kifejezéseket feltünteti a termékeken – írja a lap. Az elképzelések szerint azokat a védjegyeket, amelyek a nemzeti jellegre utalnak, csak a rendelet előírásainak megfelelően lehetne használni, de az állam nem kíván átvenni piaci alapon működő védjegyeket. A Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet továbbra is megtartaná a tárca – tette hozzá a Napi Gazdaság. 


 

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.