Saját bort palackozhat a pécsi egyetem
Saját készítésű bort palackozhat és felsőfokú szőlész-borász képzést indíthat a Pécsi Tudományegyetem (PTE), miután a közelmúltban átvette a dél-dunántúli szőlészeti és borászati kutatóintézetet az agrártárcától – írja az Új Dunántúli Napló.
Gábriel Róbert, a PTE rektora elmondta: a jövőben nem önálló intézményként, hanem az egyetem valamelyik karához csatolva kívánják működtetni a 32 hektáron gazdálkodó, 1400 szőlőfajtát és fajtajelöltet őrző, s évente 1100-1500 hektoliter bort előállító kutatóintézetet.
Az intézet működtetése évente 30 millió forintba kerül a PTE-nek, amely azonban „nem nagy ráfizetés” az ötmilliárd forintos adósságához képest. A kutatóintézet ráadásul képes saját bevételekre szert tenni a borok hazai és nemzetközi értékesítéséből, a költségek pedig tovább faraghatók azzal, hogy az ott dolgozó szakembereket bevonják az egyetem oktatói-tudományos munkájába.