2005. július. 16. 09:54 MTI Utolsó frissítés: 2005. július. 16. 09:00 Itthon

Alvószámlák miatt perli a magyar államot egy pécsi tanár

Polgári pert indít szeptemberben egy pécsi egyetemi tanár a magyar állam ellen, mivel többszöri jogos követelés ellenére sem fizeti ki az úgynevezett svájci alvószámlák tulajdonosainak, illetve örököseiknek járó pénzt.

Jelenleg adatokat gyűjtünk arra vonatkozóan, pontosan kiknek és mennyi pénz jár, továbbá várunk, hogy az illetékes hatóságok konkrét lépéseket tegyenek az ügy rendezéséért, lezárásáért - mondta a neve elhallgatását kérő oktató a Magyar Távirati Irodának; az ő néhai nagyapjának testvére nyitott számlát egy svájci bankban. Az egyetemi oktató utalt rá: olyan számlákról van szó, amelyeket magyar állampolgárok nyitottak a II. világháború vége előtt Svájcban, ám azokon 1945 után nem volt kimutatható forgalom. Az 1973-ban megkötött svájci-magyar vagyonjogi megállapodás arról rendelkezett, hogy a háború után államosított svájci javakért Magyarország 1,8 millió frank kárpótlást fizet. A tartozást 325 ezer frankkal csökkentette Svájc, mivel ennyit tett ki a magyar állampolgárok nevén lévő alvószámlák betéteinek összege. Ebből az következik, hogy ezt a pénzt magyar államnak kell kifizetnie.

A számlatulajdonosok leszármazottainak névsorát a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) megbízásából egy fővárosi ügyvédi iroda gyűjtötte össze, a vagyonigazgatóság azonban a mai napig nem utalta át a nekik járó pénzeket. Mindez azért is furcsa - mondta az oktató -, mert az eddigi adatok szerint 37 számlatulajdonos között alig több mint 50 millió forintot kellene szétosztani. Elmondta: már 1997 óta foglalkozik az üggyel, de részletes, korrekt tájékoztatást, többszöri próbálkozása ellenére, egyetlen illetékes állami szervtől sem kapott. Két-három évvel ezelőtt a Pénzügyminisztériumban nyugtatgatták - tette hozzá -, hogy az alvószámlákról készül egy előterjesztés a kormánynak, érdemi intézkedés azonban nem történt. Szerinte a kialakult helyzetért a trehányság és a bürokrácia okolható.

A tanár megemlítette, hogy a sajtó az elmúlt években többször foglalkozott az alvószámlákkal. A legutóbbi, a Népszabadságban megjelent cikk kapcsán két jogosult is felkereste, és támogatásáról biztosította őt. Egyikük megígérte, hogy részt vesz a kezdődő peres eljárásban. 

Vereby-Csethe Balázs, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság jogi igazgatója közölte: a vagyonigazgatóság jogszabály hiánya miatt nem fizeti ki a svájci alvószámlák tulajdonosainak követeléseit. "Nincs olyan jogszabályi háttér, amelynek alapján a KVI el tudna járni" - mondta. Megerősítette, hogy a KVI megbízott egy ügyvédi irodát: gyűjtse össze a számlákkal kapcsolatos igényeket. A svájci listán szereplő 37 számla közül hatra nem jelentettek be követelést - mondta. Az iroda ezután véleményezte, hogyan lehetne kielégíteni az igényeket és arra az álláspontra helyezkedett, hogy a rendezéshez jogszabályra lenne szükség - tette hozzá. A jogi igazgató felhívta a figyelmet arra: mivel a KVI nem
közigazgatási szerv, az államigazgatási eljárás szabályait nem lehet alkalmazni.

Mint mondta, a Svájci Államszövetség szövetségi alapokba helyezte a számlákon szereplő összegeket, ezzel mintegy "államosította" azokat. Ezek alapján vitatható, hogy az "államosított" számlák korábbi tulajdonosainak lehetnek-e örökösei, vagy a bejelentett és nem vitatott igényeket egyfajta kárpótlás, kárrendezés keretében lehet kiegyenlíteni - közölte Vereby-Csethe Balázs. Kőszegi Márk, a Pénzügyminisztérium helyettes sajtófőnöke a távirati iroda megkeresésére azt közölte: folyamatban van a tárcaközi egyeztetés az Igazságügyi Minisztériummal a helyzet rendezésére.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.