Felvették a fonalat a kutatók akrilamid ügyében, egy európai vizsgálati eredménye szerint ugyanis elképzelhető, hogy az anyag miatt a főzés helyett megsütött krumpli is rákkeltő.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) ismét felvetette az akrilamid ügyét, megerősítve, hogy az állatkísérletek alapján ez az anyag veszélyes lehet az emberek számára. A hatóság tudományos párbeszédet kezd a témában – írja a Mindenár blog. A beszámoló szerint arról van szó, hogy a főzés alatt fellépő reakciók során olyan anyag keletkezhet az ételeinkben, amely a műanyaggyártás alapanyaga lehetne.
Az anyagot svéd kutatók azonosították az erősen sütött szénhidrát tartalmú ételekben, mint a sült krumpli, a kenyér és a péksütemények, főzött ételekben azonban nem fordul elő. Az akrilamid a sütési hőmérséklettől függ, 140 fok alatti sütésnél nem jellemző, a felett azonban számolni kell vele.
Az akrilamiddal kapcsolatban az európai hatóságok egy rövid ismertetőt is kiadtak, ide kattintva megtudhatja, hogyan csökkentheti az otthon elkészített krumplialapú ételek akrilamid-tartalmát.
Ha érdekli a mindennapi egészség, olvassa el cikkünket 10 sokak által biztosnak vett orvosi tévhitről.