Ingatlan ingatlanmenedzser.hu 2009. október. 28. 09:14

Még nem késő elültetni a hóvirágot! Kertész tippek

Ma már minden nagyobb kertészeti üzletben vagy áruházban beszerezhető hóvirág hagyma, aminek 10 darabos csomagjaihoz...

Ma már minden nagyobb kertészeti üzletben vagy áruházban beszerezhető hóvirág hagyma, aminek 10 darabos csomagjaihoz 800-1200 forint közötti áron juthatunk hozzá. Elég egyszer elültetni a hagymákat, ezt követően pedig évről évre mind több virág fogad majd bennünket, míg végül hófehér szőnyeggel köszönti kertünk a tavaszt.

A hagymákat kertünk árnyékos védett részére ültessük, például fák vagy nagyobb örökzöldek alá. Ezt követően nincs szüksége locsolásra, hiszen a hagyma tartalmaz minden fontos ásványi anyagot és nedvességet. Eredeti élőhelye az erdők árnyékos részén, többnyire az aljnövényzetben van, ezért kertünkben is félárnyékos helyen érzi legjobban magát.

Szeptembertől október végégi ültethetjük a hagymákat, egymástól 10-15 centiméter távolságra és körülbelül 8 centiméter mélyre. A hagymákat akár a smaragd zöld gyep közé is elrejthetjük, de virágágyásban vagy egyszerű cserépben is mutatós. Más tavaszi hagymás növényekkel is vegyíthetjük, például jácinttal, crocussal vagy tulipán hagymákkal.

Fontos, hogy ne ültessük túl mélyre a hagymákat, valamint ültetés után ne érje túl sok nedvesség azokat, mert különben előfordulhat, tavasszal egyetlen hagymánk sem kel ki. Otthon, cserépben is lehet hóvirágot hajtatni: az ültessük el a hagymákat laza, jó vízáteresztő képességű virágföldbe, majd óvatosan locsoljuk be azokat, és tegyük a cserepet hűvös, sötét helyre. Amikor megjelennek a kis hajtások, akkor átehetjük világosabb helyre, de ne felejtsük el, hogy a hóvirág a természetben is a leghidegebb időben kezd hajtani. Ha ügyesek vagyunk, már karácsonykor virágzó hóvirágunk lehet az asztalon.

Kovács Erika
viragcenter.hu 

Tudatos otthon
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?