Horváth Judit cukrász, a Mentes Kovászműhely Facebook-csoport alapítójának új könyve számos alternatív liszttel készült receptet közöl a vidéki cipótól a lángoson át a bagettig. Az alábbiakban az őszi-téli szezonra mutatunk két receptet a Nagyszüleink kenyere mentesen című könyvből.
“Alapvető emberi jognak kellene lennie, hogy mindenki hozzájusson a jó kenyérhez. Akkor is, ha valaki glutén- vagy tejmentes étrendet követ, akár valamilyen allergia, akár személyes döntése miatt” – idéztük korábbi cikkünkben Horváth Judit cukrászt, a Mentes Kovászműhely Facebook-csoport alapítóját.
Nagyszüleink kenyere mentesen című könyvében Horváth Judit leírja: a gasztrotrendeknek köszönhetően ma már a legtöbben megtalálják a nekik megfelelő pékárut. Azonban ha gluténmentes alapanyagokat használunk, a tésztára vonatkozó szabályok teljesen megváltoznak.
Az alábbiakban ebből a könyvből mutatunk be két receptet az őszi-téli szezonra.
A sütőtökös kenyér receptje
HOZZÁVALÓK:
250 g barna cukor vagy kókuszcukor
3 közepes tojás vagy lentojás
160 ml olaj
400 g sütőtök- vagy édesburgonya-püré
360 g kovász
150 g édes fehérrizs-liszt
150 g hajdinaliszt
100 g kukoricaliszt
15 g sütőpor
2 tk. fahéj vagy mézeskalácsfűszer
½ tk. só
100 g aszalt gyümölcs, felaprítva
100 g pirított dió
Kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral vagy befújunk formaelválasztó spray-vel. A cukrot, a tojást vagy lentojást, az olajat és a sütőtökpürét habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a kovászt, a sütőport, a fahéjat és a sót, és újra átkeverjük. Beleszitáljuk a liszteket, elkeverjük, majd végül beleforgatjuk a gyümölcsöt és a diót. 180 °C-ra előmelegített sütőben sütjük kb. 60 percig, vagy amíg a beleszúrt fapálcika tisztán jön ki. Hagyjuk a formában hűlni kb. 10 percig, ezután pedig rácsra helyezve teljesen kihűtjük.
A palóc laska (krumplilaska) receptje
HOZZÁVALÓK:
500 g főtt burgonya vagy
édesburgonya,
kb. 600 g nyers, tisztítatlan
burgonyából
25 g arany lenmagliszt
225–230 g rizs- vagy
hajdinaliszt
15 g só
150 g zsír
A burgonyát megtisztítjuk, közepes nagyságú kockákra vágjuk. Enyhén sózott vízben puhára főzzük, leszűrjük, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Rászórjuk a liszteket és a sót, hozzáadjuk a zsírt, és alaposan összegyúrjuk (közben, ha kell, adunk még hozzá lisztet). Körülbelül tíz darabra vágjuk attól függően, hogy nagyobb vagy kisebb laskákat akarunk-e sütni. Egyenként kissé meggömbölygetjük a darabokat. Enyhén lisztezett gyúrólapon 2-3 milliméter vastagságúra, palacsintanagyságúra nyújtjuk.
A tűzhely közepesen forró lapján, serpenyőben oldalanként kb. 1,5 perc alatt megsütjük, majd kevés olvasztott zsírral megkenve egymásra rakosgatjuk. Az eredeti recept szerint apró kockákra vágott, sült füstölt szalonnával megkenve, háromszögre hajtva tálaljuk.
A fenti cikk Horváth Judit Nagyszüleink kenyere mentesen című könyvének szerkesztett részlete. A kiadványban a szerző a receptek mellett megosztja a mentes sütés titkait, az alapanyagismerettől kezdve a kovászolásig, a kelesztésig és a sütésig, sőt a tárolásra és a maradék felhasználására is remek ötleteket ad. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.