Gyorstalpaló Jamie Oliver mesterétől, a Két éhes olasz című sorozatból ismert Gennaro Contaldótól.
Gennaro Contaldo – a Két éhes olasz és a Jamie lefőzi Olaszországot című sorozatokból jól ismert séf – PASTA PERFETTO! című könyvében megmutatja, hogy a tészta elkészítésének lehetőségei végtelenek.
A mester a könyvben - amelyben több mint száz friss, száraz, töltött és sült tésztaétellel és hozzáillő mártásokkal ismertet meg - többek között egy aranyszabály-gyűjteményt is közzétesz.
Íme a tésztafőzés főbb szabályai:
1. Fontos, hogy a tésztát nagy méretű edényben, bőséges mennyiségű vízben főzzük – így nem tapad össze.
2. Minden 100 g tésztára számoljunk 1 liter (4 bögre) vizet.
3. Nagy méretű fazékba vizet öntünk, lefedjük, és felforraljuk. Amikor a víz éppen csak forrni kezd, a fedőt levesszük, és hozzáadjuk a sót.
4. Minden egyes liter vízhez (1 liter = 4 bögre) adjunk 7-10 g sót. Ez elsőre soknak tűnhet, de fontos, hogy a kifőtt tészta kellően ízes legyen.
5. A tésztát enyhén alulfőzzük, vagy ahogy az olaszok mondják, al dente állagúra. Ez szó szerint azt jelenti, hogy „fogkemény” – a tészta puha, de még marad némi „harapása”. Ennek köszönhetően a tésztát tovább kell rágni, így jobban kiadja az ízeit, és emészteni is könnyebb. A túlfőtt tésztánál kevés rosszabb dolog létezik!
6. Száraztészta esetében nézzük meg a csomagoláson a főzési időt – ennél én általában pár perccel rövidebb ideig főzöm. Főzés közben többször ellenőrizzük a tésztát, amíg el nem érjük a kívánt állagot. A friss tészta (például spaghetti vagy tagliatelle) pár perc alatt, a töltött tészta valamivel lassabban készül el. Folyamatosan ellenőrizzük a tésztát.
7. Mindig tegyünk félre kevés főzőlét, mielőtt a tésztát leszűrnénk – egyszerűen merjünk pár evőkanálnyit egy tálba. Nem mindig (és feltétlenül) szükséges, de ha valamennyi főzőlét adunk a mártáshoz, könnyebben bevonja a tésztát, amitől az szép fényes lesz, és ízletesebb is.
8. A kifőtt tésztát öntsük tésztaszűrőbe. Hosszú tésztához használhatunk tésztacsipeszt, rövid tésztához pedig tésztakanalat vagy szűrőkanalat is, amivel a kifőtt tésztát azonnal a szószhoz adhatjuk.
A Jamie Oliver mesterének új és hagyományos receptjeit tartalmazó könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.