Eszem-iszom ágazat
Az élelmiszeripar termelése 2006-ban gyakorlatilag stagnált.
Az élelmiszeripar termelése 2006-ban gyakorlatilag stagnált. A top 500 cégei közül 39 sorolható ebbe az ágazatba: ezek csaknem egyharmadának csökkent az árbevétele, számosaknak pedig csak olyan kevéssé emelkedett, hogy az még az áremelkedés mértékétől is elmaradt. Vesztesek a legtöbb szakágazatban vannak, de a Magyar Cukor Zrt. (217.) 25 százalékos, a tejiparban működő Friesland Hungária Zrt. (140.) 15 százalékos, a Globus Konzervipari Nyrt. (221.) és a Bábolna Takarmányipari Kft. (339.) több mint 10 százalékos bevételcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni. Viszonylag jól ment viszont az üdítőital- és sörgyártóknak.
A látványos előretörések mögött többnyire magyar tulajdonosi összeolvadások rejlenek. A Pick Szeged Zrt. (113.) 76 helyes előrelépését a Délhússal való egyesülés magyarázza, miként a Sole-Mizo (115.) is a két névadó cég egyesülésének köszönheti 39 lépcsős ugrását (az összeolvadás 2005 november végén történt, így a 2005-ös évnek csak az utolsó hónapjában növelte a Sole adatait). Az Alföldi Tej Kft. (159.) a felszámolt Parmalat Hungária Rt. vagyonának megvásárlása révén növelte több mint kétszeresére árbevételét, s ugrott előbbre 157 lépcsőfokkal.