NÉMET HÚSBOTRÁNY
Németország egyre több tartományából érkeznek hírek az eleinte csak bajor húsbotrányként ismertté vált (HVG, 2005.
Németország egyre több tartományából érkeznek hírek az eleinte csak bajor húsbotrányként ismertté vált (HVG, 2005. október 22.) visszaélésekről, amelyek során emberi fogyasztásra alkalmatlan vágóhídi hulladékot minősítenek át felvágott-alapanyaggá, illetve lejárt szavatosságú hústermékeket, többnyire darálékot egyszerűen átcímkéznek, majd friss áruként értékesítenek. Hatósági ellenőrzésekkor a múlt héten több észak-rajna-vesztfáliai, baden-württembergi és brandenburgi cégnél is találtak lejárt szavatosságú, romlott húst, összesen több tonnát, s alapos a gyanú, hogy ugyancsak többtonnányinak a sorsa már nem deríthető fel - magyarul: már megették a fogyasztók. A hét elején Dániában foglaltak le több tonna, Németországból érkezett romlott húskészítményt, de fennáll annak a gyanúja is, hogy Dániából tonnaszámra szállítottak romlott pulykahúst Németországba. A fogyasztók tájékozódását megnehezíti, hogy az ellenőrzésekkor lebukott cégek listáját a hatóságok nem hozhatják nyilvánosságra. Bár Horst Seehofer, a konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciós kormány fogyasztóvédelmi és mezőgazdasági minisztere szigorú szankciókat helyezett kilátásba, megfigyelők arra emlékeztetnek, hogy az előző, szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció egyszer már elfogadta a fogyasztóvédelmi törvény szigorítását, annak hatálybalépése azonban megbukott az akkor konzervatív többségű felsőház ellenállásán.