Gazdaság Győrffy Árpád 2011. december. 07. 09:35

A profit a bányában van

Tegnap végre fény derült a hónapok óta eltitkolt tranzakcióra: a lengyel rézbányatársaság, a KGHM megvásárolta a...

Tegnap végre fény derült a hónapok óta eltitkolt tranzakcióra: a lengyel rézbányatársaság, a KGHM megvásárolta a kanadai Quadra FNX bányaipari társaságot.

Az ár részvényenként 15 kanadai dollár volt, ami bő 30 százalékkal haladta meg a Quadra hétfői záróárát. A tranzakció értéke 2,87 milliárd kanadai dollár, mintegy 3,5 millió dollár, amiből 500 millió dollár adósságátvállalásra ment el.

A KGHM-nek mintegy 2 milliárd dollár készpénze volt szeptember végén, egyéb pénzügyi eszközeit felhasználva azonban zsebből ki tudja fizetni a vételárat, de elég sovány marad a kassza a következő negyedévekben. Nem véletlenül izgultak a befektetők tegnap, hogy veszélybe kerül az osztalékfizetés.

A Quadra megvétele bő 20 százalékkal növeli a rézkitermelés mértékét, ezzel 500 ezer tonna fölé emelkedik az éves kapacitás. Kis szépséghiba, hogy a Quadra drága bevásárlásnak minősül, hiszen értékelési szintek tekintetében minimum dupláján forgott a KGHM-hez viszonyítva, vélhetően ez sem lelkesítette a befektetőket - áll az Equilor elemzésében. 

A menedzsment megerősítette a 30-50 százalék közötti osztalékfizetési rátát, vagyis hogy ekkora arányát fizetik ki a nettó eredménynek, de a piaci szereplők nem hitték el. Főként azután nem, hogy hetekkel ezelőtt a lengyel kormánytól hidegzuhanyként kapták nyakukba az újabb bányajáradékot, amit nagyon nehezen emésztettek meg a piaci szereplők.

A papír tegnap 10 százalékos mínuszban is járt, ma még lehet benne eladói nyomás az Equilor elemzése szerint, de 120 PLN alatt mindenképpen gyűjtögetnék a papírt, mivel komoly piaci pánikot érzékelnek a kereskedésben.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?