Gazdaság hvg.hu 2024. augusztus. 01. 13:33

20 százalékkal esett a Shell nyeresége a második negyedévben

6,3 milliárd dollárt ért el három hónap alatt a brit olajipari óriás, ami az elemzők várakozásánál jobb eredmény.

A Shell a nyereség csökkenését a finomítói tevékenység rosszabb jövedelmezőségével és a gyengébb kőolaj- és földgáz-kereskedelemmel magyarázta – írja a Reuters.

Az eredményeket az olaj- és gázkitermelési, valamint a kiskereskedelmi üzletágak erős teljesítménye növelte, így a profit közel 25 százalékkal magasabb volt, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban, ami arra utal, hogy Wael Sawan vezérigazgató költségcsökkentési törekvései eredményesnek mondhatók.

Sawan vezetése alatt, aki 2023 januárjában lett a cég vezére, a Shell visszafogta a megújuló energiával és hidrogénnel kapcsolatos operációit, kivonult az európai és kínai energiapiacokról, valamint finomítókat adott el annak érdekében, hogy a magasabb haszonkulcsú üzletágakra, elsősorban az olajra és földgázra összpontosíthasson.

A Shell közölte, hogy 2024 első felében 700 millió dolláros költségcsökkentést ért el, így 2022 óta összesen 1,7 milliárd dollárt takarított meg. A vállalat 2025-ig 2-3 milliárd dolláros csökkentést tűzött ki célul.

A múlt héten a francia TotalEnergies 6 százalékos profitcsökkenést jelentett a második negyedévben, amit a gyengébb finomítói árrések okoztak.

Kedden a BP 10 százalékkal emelte osztalékát, miután a vártnál jobb, 2,8 milliárd dolláros nyereséget jelentett. Az amerikai Exxon Mobil és Chevron pénteken teszik közzé eredményeiket.

Európa vezető olaj- és gázipari vállalatai ebben a negyedévben alacsonyabb finomítói árrésekkel szembesülnek Európában. „Az energiarendszer kezd visszatérni a 2022 előtti állapothoz” – mondta Sawan újságírói kérdésre. Az energiaárak 2022-ben az orosz invázió után lőttek ki, amely nyomán az olaj- és gázipari vállalatok nyeresége az elmúlt 2 évben rekordmagasra emelkedett.

zöldhasú
Hirdetés
Címkék
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.