Gazdaság hvg.hu 2023. december. 29. 16:52

Kreml-szóvivő: Vissza tudunk foglalni 300 milliárd dollárt, ha kell

Oroszországban is vannak olyan nyugati vagyonelemek, amelyeket el tudnak kobozni, ha a nyugati országok elkobozzák a befagyasztott orosz vagyonelemeket.

A Kremlnek van egy listája Oroszországban tartott, amerikai, európai és egyéb nyugati eszközökről, amelyek lefoglalásával vissza tud vágni, ha a G7-országokban befagyasztott orosz jegybanki tartalékokat elkoboznák – közölte Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő.

A G7 országok februári csúcstalálkozóján tervezik megvitatni, milyen módon tudnák elkobozni az Ukrajna elleni agresszió után befagyasztott orosz forrásokat. Erről több, a találkozó szervezésére rálátó névtelen forrás, illetve egy brit tisztségviselő nyilatkozott – emlékeztetett a Reuters.

Peszkov keményen kritizált bármiféle ilyen lépést, mondván az orosz állami eszközök elkobzása, „rablás” lenne, ellentétes a nemzetközi joggal, sőt a világgazdaság alapjait ásná alá.

Ukrajna megtámadása óta rendszeresen felvetődik, hogy a befagyasztott orosz eszközöket le kellene foglalni, a pénzt pedig Ukrajna helyreállítására, sőt Kijev háborús erőfeszítéseinek támogatására kellene fordítani.

A vagyonelkobzás támogatói arra hivatkoznak, hogy Moszkva a nemzetközi jogot sértő háborút folytat Ukrajnában. A jogi helyzet azonban egyáltalán nem egyszerű, ugyanis se nemzetközi, se nemzetállami szinten nem léteznek olyan jogszabályok, amelyek alapján a vagyonelkobzást végre lehetne hajtani. Az biztos, hogy ha történnének ilyen lépések, azokat Moszkva minden elérhető nemzetközi jogi fórumon megtámadná – ezt a Kreml már korábban megígérte.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.