Gazdaság hvg.hu 2023. december. 28. 12:55

Ilyen sem láttunk már régóta: uniós pénz érkezett a magyar állam számlájára

300 milliárd forintnak megfelelő uniós forrás érkezett, de további eurómilliók is a tárban vannak már.

Örömteli bejelentést tett csütörtökön Varga Mihály pénzügyminiszter:

300 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra

– írta a politikus a Facebookján, ahol arra is emlékeztetett, hogy ez az összeg a RePowerEU forrásaiból Magyarországnak járó 779,5 millió euró, aminek folyósítását még december 8-án fogadták el az uniós pénzügyminiszterek.

Akkor nagyobb összeg – összesen 920 millió euró – folyósítására bólintottak rá, ennek egy része érkezett meg.

Az EU-tagállamok hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország közel egymilliárd eurót kapjon - egy éven belül

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták az Európai Bizottság javaslatát, amely arra vonatkozott, hogy Magyarország módosíthassa a nemzeti helyreállítási tervét. Ezt azt jelenti, hogy ebből az uniós keretből most már 5,8 milliárd euró helyett 10,4 milliárd euróhoz nem fér hozzá a kormány, kivétel ez alól 920 millió euró előleg.


Decemberben a kohéziós alapokból érkező források folyósításáról is döntöttek az uniós vezetők, ezek közül nagyjából 10 milliárd euró az, amely két, igazságszolgáltatással kapcsolatos jogszabály elfogadása után akadálytalanul érkezhet. Johannes Hahn költségvetési biztos ígérte is, hogy még az év vége előtt ezekből is érkezhet pénz. Eről már Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter posztolt, aki jelezte: január elején indulnak az operatív programok kifizetései: hamarosan további 445 millió euró átutalásáról érkezhet meg a banki SMS:

 

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.