Gazdaság Domány András 2023. november. 24. 21:45

Nem örmény, hanem egykor azeriek lakta települést épít újjá egy magyar vállalat

Domány András
Szerzőnk Domány András

A Szijjártó által emlegetett falu nem is Karabahban található.

Letették az alapkövét az Azerbajdzsán által ősszel visszafoglalt Hegyi-Karabahban lévő Soltanli újjáépítésének – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a helyszínen.

Ennek nyomán öt-hatezer ember térhet majd vissza Soltanlibe – tette hozzá.

A világhálón található adatok szerint azonban ez a falu nem Karabahban található, hanem Jabrayil körzetben, amely a Kelet-Zangezur gazdasági régió része.

Ez az a terület, amelyet az 1990-es évek elején a Hegyi-Karabah korábbi, Azerbajdzsánon belüli autonóm területet 30 évre de facto függetlenné tevő örmények szintén elfoglaltak, közvetlen összeköttetést teremtve a szomszédos örmény anyaországgal. Itt jórészt azeriek éltek, akiket kegyetlenül űztek el otthonaikból. Ennek van ugyan több történelmi előzménye egy 1920-as örményellenes pogromtól az 1988-as szumgaiti vérengzésig, de ettől még tény, hogy a zangezuri azeriek is súlyos bűnök áldozatai voltak.

Bizonyára rájuk gondolt Szijjártó Péter, amikor azt mondta, hogy a településen élők nem önszántukból hagyták hátra a lakóhelyüket, de most, „bár túl hosszú idő után”, lehetővé fog válni öt-hatezer ember visszatérése. Jellemző azonban, hogy a hazájából a mostani fordulat után elűzött 120 ezer örmény visszatéréséről nem esett szó – ez valószínűleg nem is fog megtörténni –, az ő településeik újjáépítésére nem jelentkezett a keresztényeket állítólag védő, de a világ legrégibb keresztény nemzetéhez tartozó emberek sorsával nem törődő magyar kormány.
zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.