Gazdaság hvg.hu 2023. augusztus. 15. 17:55

Életveszélyes következményekkel járó törvénymódosításra készül a kormány a szakszervezetek szerint

A munkáltatók helyett a dolgozók felelősségévé akarják tenni a munkavédelmi szabályok megismerését.

Nem egyeztetett a szakszervezetekkel a kormány, így ők is csak egy salátatörvénybe bújtatva szembesültek azzal a módosítással, amely „gyakorlatilag teljesen levenné a munkavédelmi tájékoztatási felelősséget a munkáltatók válláról.”

Ez ellen öt szakszervezet tiltakozik közösen. Szerintük ugyanis, életveszélyes következményekkel jár az, ha a kormány kontroll nélkül a munkavállalókra bízza, hogy ismerjék meg a rájuk váró munkahelyi veszélyeket és az esetleges balesetek megelőzésének módját.

A törvénymódosítás legijesztőbb eleme szerint a munkáltató letudhatja egyetlen, kézbe adott vagy e-mailen küldött írásos »oktatási tematikával« a munkavédelmi tájékoztatást, s az egyénre bízza, elolvassa-e, megérti-e azt egyáltalán. Ennek akár végzetes következményei lehetnek, amit a szakszervezetek nem nézhetnek tétlenül”

– olvasható abban a keddi közleményben, amelyet a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés együtt adott ki.

A szakszervezetek „különösen sérelmesnek tartják”, hogy egy ilyen fontos, munkavállalók millióinak egészségét, testi épségét, életét érintő kérdésben ismét elmaradt a szakmai egyeztetés. Szerintük a kormány ezzel megint azt üzeni, hogy nem számít, mit gondolnak a szakszervezetek és a munkavédelmi szakértők a munkavállalók biztonságáról.

Magyarországon több tucat ember hal meg vagy rokkan le egy életre munkahelyi balesetben. A szakszervezetek szerint ezen az állapoton biztosan nem segíteni, hanem rontani fog, ha életbe lép a törvénymódosítás.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.