Gazdaság MTI/hvg.hu 2023. augusztus. 03. 18:00

KSH: Egyre kevesebbet nyaralunk belföldön

A külföldi vendégek száma nőtt, a magyaroké csökkent.

Júniusban a szálláshelyeken 1,6 millió vendég 4 millió vendégéjszakát töltött el - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A részletes adatok:

2023 júniusában az egy évvel korábbi adatokhoz képest a vendégek száma összességében 3,8%-kal nőtt, a vendégéjszakáké viszont 0,8%-kal csökkent a turisztikai szálláshelyeken.

Kiderült, hogy az emberek csaknem 70 százaléka szállodában, apartmanban, panzióban, kempingben (hivatalos néven kereskedelmi szálláshelyen) foglalt. Ezek forgalma 2,2 százalékkal esett vissza, a magán- és egyéb szálláshelyeken viszont 2,4 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak.

Ha csak a hazai turizmust nézzük, már egészen mások a számok.

A belföldi vendégek száma ugyanis 7,1, a vendégéjszakáké pedig 10 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

A vendégek száma 934 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,2 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 647 ezer vendéget és 1,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A legtöbb vendégéjszakát szállodákban töltötték el.

A külföldi turizmus viszont nőtt: a külföldi vendégek száma ugyanis 25, a vendégéjszakáké 14 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

A KSH egy hónapja nagyon hasonló adatsort közölt, akkor szintén a belföldi turizmus visszaesésével volt a legnagyobb probléma:

Sokkal kevesebbet üdülnek itthon a magyarok, mint egy éve

Nagyon visszaesett a belföldi vendégéjszakák száma. Ezzel együtt viszont berobbantak a külföldi turisták.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.