Gazdaság hvg.hu 2023. április. 04. 18:40

Több tonnányi ukrán kukoricát vont ki a forgalomból az Agrárminisztérium

Az agrártárca közleménye szerint szigorú vizsgálatnak vetették alá az ukrán importgabonát és több esetben is toxin, továbbá GMO-szennyezést mutattak ki benne.

Több mint 29 tonnányi kukorica forgalmát korlátozták, illetve megsemmisítését rendelték el élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek – írja közleményében az Agrárminisztérium. A tárca még februárban ígérte be, hogy szigorú vizsgálatnak vetik alá az ukrán importgabonát, ennek lett az eredménye a közlemény szerint, hogy több esetben (számszerűen három-három) is toxin, továbbá GMO-szennyezésre bukkantak. A szakemberek ezen felül ellenőrizték a tárolási körülményeket, a raktári kártevők esetleges jelenlétét és a nyomonkövethetőséget is. A csávázott kukorica vetőmaggal szennyezett ukrán importkukoricát Békés megyében találták és ott is rendelték el a megsemmisítését.

Ezen felül minőségi kifogás merült fel az ukrán búzaliszttel kapcsolatban is, ezt a hatóságok hamutartalom szárazanyagra, nedvessikér-tartalomra, a sütőipari értékcsoportra, növényvédőszer-tartalomra, és sugárzásra is vizsgálták.

A magyar gabonapiac az összeomlás szélén, de Brüsszel nem ad pénzt

Az EU szerint a gyenge tavalyi termés miatt nem okoz gondokat Magyarországon az ukrán gabonaimport. Brüsszel döntése szakmai tévedés, mondja a magyar kormány, viszont a válságban játszott saját szerepéről hallgat.

Persze nem volt mindig ennyire harcias az agrártárca, tavaly Nagy István még arról beszélt, hogy közös uniós fellépésre van szükség az ukrán gabona „kiszabadításához”, ami szerinte azért is elkerülhetetlen, mert „Ukrajna gazdasági kötődése az EU-hoz egyre szorosabb lesz”. Brüsszel pedig lépett is, a nyár végén megindult a mezőgazdasági termények szállítása az ukrajnai tárolókból.

Ez akkor a kukoricaimport szempontjából volt különösen fontos, ugyanis a tavalyi, aflatoxinfertőzéssel terhelt gyenge kukoricatermés az itthoni szükségleteket sem volt képes kielégíteni.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.