Gazdaság hvg.hu 2023. március. 07. 07:22

Bajban van az élelmiszeripar, kétszámjegyű visszaesést mértek a magyar vágóhidakon

Közel évtizedes mélypontra zuhant a magyarországi vágóhidak termelése.

Ritka gyenge éve volt a magyar húsiparnak, a vágóhidakon sokkal kevesebb munka volt, mint a korábbi években – idézi a vg.hu az Agrárközgazdasági Intézet adatait.

Sertésből 6,9 százalékkal kevesebb került a vágóhidakra, mint egy évvel korábban, ez a 2015-ös szintre történő visszaesést jelentette. És ez volt az egyetlen olyan, a húsiparban fontos állat, amelynél csak egyszámjegyű volt a visszaesés.

Szarvasmarhából például 2014 óta most először fordult elő, hogy 100 ezer alá csökkent a levágott állatok száma, 10,4 százalékos visszaesés után. Baromfiból 11 százalékkal kevesebbet vágtak, mint 2021-ben.

A nagy inflációnk egyik okaként épp azt szokták emlegetni, hogy a magyar élelmiszeripar termelékenysége kimondottan rossz. Tavaly erre leginkább a növénytermesztés kapcsán figyelhettünk fel – miután éveken át semmit nem tettek azért, hogy amikor jön egy ennyire durván aszályos év, akkor nagy visszaesés nélkül kibírja a szektor –, de a termelékenység problémái látszanak az állattenyésztés számain is. Ott 6,1 százalékos volt 2022-ben a visszaesés. Ezen belül az élő állatoknál 8, az állati termékeknél 2 százalékos csökkenést mértek.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Galicza Dorina 2024. december. 28. 20:00

Elillant történelem és babonamentes tűzvédelem – megnéztük a felújított Notre Dame-ot

Párizs székesegyháza fényesebben ragyog, mint valaha, de az évszázadok alatt felhalmozódott kosszal együtt mintha a történelmét is lemosták volna róla. Bár a felújítás még nem ért véget, ha a belső tér már nem változik, akkor az évtizedek múlva sebtében idelátogató turista azt se fogja tudni, mi történt az elmúlt öt évben a templom körül.