Gazdaság Domány András 2023. február. 20. 22:10

115 milliárdot tesznek bele a távhőkasszába, 14 milliárd megy a vármegyebérletekre

Domány András
Szerzőnk Domány András

Újabb átcsoportosításokról jelentek meg kormányhatározatok.

A decemberi 143 milliárd forint után most ismét kipótolják a cégek pluszkiadásait. A hétfő este a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a távhő árszabályozási év 2023. február 1-jei kezdetén megállapított támogatási összegek következtében a távhőkassza pozitív egyenlegét 2023. februártól központi költségvetési forrásból származó befizetéssel szükséges fenntartani,

ezért utalnak át 115 milliárd forintot az Energiaügyi Minisztériumnak a rezsivédelmi alapból a távhőszolgáltatók kompenzációjával kapcsolatos kiadásokra.

Arról is döntött a kormány, hogy összesen 14 milliárd forintot ad a rendkívüli kormányzati intézkedések keretéből a miniszterelnök által bejelentett helyközi ország- és vármegyebérletek bevezetésére, 8 milliárdot pedig a szociálpolitikai menetdíj támogatásokból csoportosít át erre a célra. Az összegből 10,6 milliárdot a Volánbusz kap, a vasúti személyszállításra 3 milliárd jut, a maradék 400 milliót pedig az elővárosi közlekedésre fordítják.

A kormány egyúttal felszólította Lázár János építési és közlekedési minisztert, hogy azonnal készítse elő a szükséges jogszabály-módosításokat a bérletek május 1-jei bevezetéshez.

Orbán Viktor bejelentette, a MÁV már közzé is tette a vármegyebérlet részleteit

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület így jellemezte az új bérletfajtákat: „Mint a velünk élő szocializmus, egy olyan politikai intézkedés, amit olyankor dobnak be a kormányok, amikor úgy érzik, osztogatni kell. Ez így ebben a formájában csak egy politikai kampánylépés és az égvilágon semmi köze nincs a közlekedési szakmához.”

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.