Süt, főz, közben kóstol, a végén italt is hoz, sőt akár még szóba is elegyedik a vendégekkel. Mindezekre már képesek robotok, melyektől a vendéglátás reformja várható. Nem tíz év múlva – ez a forradalom már zajlik.
A bartender, aki soha nem megy szünetre
A vendéglátóhelyek tulajdonosainak és vendégeinek álmát egyszerre teljesíti be Yanu. A mesterséges intelligenciával működő autonóm bartender fejlesztői szerint mindenkinél és mindennél gyorsan szolgálja ki koktélokkal a vendégeket, miközben sem a türelmét nem veszti el, sem szünetre nem akar menni.
Yanu a kiszolgáláson és a fizetésen túl egy chatboton keresztül még szóba is tud elegyedni vendégeivel, akiket felismer, sőt kedvenc italaikat is megjegyzi.
A feltaláló Alan Adojaan maga a vendéglátásban eltöltött évek során azonosította sokak problémáját: egy-egy hétvégi estén a személyzet nem mindig bírja időben, jó kedvvel teljesíteni a rengeteg rendelést, így néhány vendég csalódottan távozik – miközben hétköznap alig van dolga a pultosoknak. Ezt ugyan sokan tapasztalják, de Adojaan a probléma felismerésénél tovább is ment. Annak ellenére, hogy először még a Tallini Egyetemen sem láttak potenciált az ötletében, 2020-ra néhány, a mesterséges intelligenciában és az autonóm működésű műszaki rendszerek tervezésében tapasztalt mérnökkel – a Siemens Solid Edge infrastruktúráján – megtervezte Yanut.
Az észt robotbartender fejlesztői szerint Yanu könnyen szállítható, telepítése pedig egyszerű, más hasonló rendszerekhez képest töredékidő alatt elvégezhető. Képes kommunikálni a vendégekkel, és a felhőalapú technológiáknak köszönhetően a karbantartásra vonatkozó információk távolról is elérhetők. Így lehetőség van folyamatosan felügyelni a működését, ami az első próbálkozások óta jelentősen felgyorsult. Ma már akár 100 italt készít el egy óra alatt, és 1200 pohár megtöltésére képes. Egyetlen utántöltéssel 1000 vagy akár 1500 koktélhoz elegendő készletet képes eltárolni. Soha nem fárad el, ha pedig mégis elakadna valamiben, még azelőtt beavatkozhatnak a felügyeletét ellátó platformon keresztül, hogy a kiszolgálás megszakadna. A robotnál kártyás és mobilos fizetés is lehetséges.
A gyártó olyan forgalmas helyekre szánja megoldását, mint a repterek, a kaszinók, a szállodák bárjai.
Se nyelve, se szája, mégis azonnal megmondja, hogy elég sós-e az étel
A kóstolás, az ízek érzékelése roppant összetett folyamat, sok különböző tényezőtől függ. Annak ellenőrzése, hogy az ízek egyensúlya megfelelő-e az étel elkészítési folyamatában, a kutatók szerint kritikus megközelítés, mivel az emberi ízérzékelés a rágás során termelődő nyálra és az emésztőenzimekre támaszkodik annak eldöntésében, hogy az étel vajon élvezetes-e, vagy sem.
Mindez nem ijesztette meg a Cambridge-i Egyetem kutatóit, akik arra fejlesztettek ki egy robotot, hogy az értékelje, mennyire sós egy étel. Ehhez a szimulált rágás különböző szakaszaiban kóstol, így utánozza az embert. Mindez felülmúlja a jelenlegi elektronikus tesztelést, amely csak pillanatképet ad az élelmiszerek sótartalmáról. A kutatók szerint az emberi folyamat leutánozásának jobb eredménnyel kell járnia.
A kutatók omlett készítésére képezték ki a robotszakácsot, aki a rágási folyamat három szakaszában megkóstolta a rántottát és a paradicsom kilenc változatát. A robot karjára szerelt sótartalom-érzékelő mutatta, hogy mennyire sós az étel, miközben a robot az omlettet készítette. A rágás folyamatának utánzása érdekében a kutatók összeturmixolták a tojáskeveréket, és a robot ismét tesztelte az ételt. A szakemberek szerint a robot sokkal többre képes, mint egyszerűen azt mondani, hogy egy étel túl sós vagy nem elég sós, például képes eldönteni, hogy szükség van-e további keverésre vagy egyéb összetevőkre.
Amikor a komplett étterem egyben a futár is
Gyors, pontos kiszolgálás, finom ételek – ezekkel a kulcsszavakkal csábítják a vendégeket egy pizzériába, ami volt SpaceX-alkalmazottak műhelye is. Benson Tsai, Brian Langone és James Wahawisan olyan pizzakészítő műhely megvalósítását álmodták meg, ahol emberi közreműködés nélkül készülhetnek a finom pizzák, ráadásul gyorsan. A jövőre tervezett indulásból végül idén őszi (tesztüzemű) nyitás lett
Az amerikaiak egyik kedvenc gyorsétele 45 másodperc alatt sül készre, és már a rendeléstől számított öt perc alatt az éhes fogyasztónál lehet. Az idő lerövidítésében sokat segít, hogy az étteremként és kiszállítóként is funkcionáló teherautóban robot süti a pizzát.
A mérnökök úgy tervezik, később a pizzán túl többféle étel készítésére is alkalmassá teszik a kisteherautóban dolgozó robotjaikat.
A kormányra hiába számít, aki korszerűsítené az otthonát, de akad pár lehetőség
Nehéz helyzetben van a költségvetés, ezért a kormány a falusi csok és a babaváró kivételével kivezette az ingatlancélú támogatásokat. Az uniós helyreállítási alapból esetleg még sor kerülhet mintegy 20 ezer ingatlan felújítására. Mindenki másnak maradnak a piaci megoldások.