Gazdaság Horn Andrea 2022. június. 28. 13:42

Sportállamtitkár: A szándékunk az, hogy a tao-program folytatódhasson

Horn Andrea
Szerzőnk Horn Andrea

A Nemzeti Sportmúzeum létrehozásáról is beszélt bemutatkozó sajtótájékoztatóján Schmidt Ádám.

A magyar kormány kezdeményezni fogja, hogy 2023. június 30-a után is megmaradhasson a látvány-csapatsportágak támogatása a társasági adókedvezményen (tao) keresztül – jelentette be Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a bemutatkozó sajtótájékoztatóján. Ennek előkészítése már megkezdődött, a kormány pedig döntést hoz majd arról, hogy az Európai Unióhoz fordul a kérelmével – tette hozzá.

Túry Gergely

Az Európai Bizottság 2017 márciusában döntött arról, hogy Magyarországon a következő hat évben is működhet a tao, így biztosítva tervezhető, kiszámítható jövőt a sportfinanszírozásban.

A tao-program, amelybe 124,9 milliárd forint áramlik, folyamatosan egyeztetések tárgyát kell, hogy képezze – mondta az államtitkár arra a kérdésre válaszolva, hogyan lehetne a rendszert hatékonyabbá tenni. Szerinte a pénzek felhasználásának ellenőrzése mindeddig azért nem volt kellőképpen hatékony, mert az Emberi Erőforrások Minisztériumán belül működő sportállamtitkárság humánerőforrás-hiánnyal küszködött – ebből adódóan van egy elmaradás is –, amit most orvosolni kívánnak. Néhány héten, de maximum egy-két hónapon belül feláll az a stáb az államtitkárságon belül, amelynek a tao-ellenőrzés kiemelt feladata lesz. „Érdemi előrelépést is várhatunk az új felállástól” – tette hozzá. A sport ügye a kormányváltáskor a Honvédelmi Minisztériumhoz került.

Túry Gergely

Az eseményen Schmidt Ádám azt is bejelentette, hogy kezdeményezik a Nemzeti Sportmúzeum létrehozásának előkészítését, amelynek a kivitelezése a változó, romló gazdasági környezet miatt legkorábban 2024 első felében kezdődhet meg.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.