Gazdaság hvg.hu 2021. június. 20. 20:11

Óriási a munkaerőhiány, egyes szakácsok milliós fizetést kérnek

A felkapottabb magyarországi üdülőhelyeken rekordforgalomra számítanak a vendéglátó- és szálláshelyek a koronavírus-járvány harmadik hulláma után, miközben minden ötödik állás betöltetlen.

Távolabbi magyarországi régiókból, akár külföldről kénytelenek dolgozókat toborozni a szálláshelyek és az éttermek, kifőzdék például a Balatonnál és a Tisza-tónál. Hétvégente ugyanis már akkora a forgalom, mint a koronavírus-járvány előtt – derül ki az RTL Klub riportjából.

S míg a KSH országos átlagokkal dolgozó adatai szerint márciusban nagyjából 168 ezer forintot vihetett haza egy vendéglátóipari dolgozó, most a felszolgálók és a szakácsok ennek a többszörösét is megkereshetik a forgalmas üdülőhelyeken. Olykor a sokszorosát. A Vendéglátósok Ipartestülete úgy tudja, néhány szakács milliós havi fizetésért dolgozik – igaz, ők nem kapnak borravalót. S persze ekkora összeget csak tényleg maroknyi étterem tud kigazdálkodni. A legtöbb helyen 10–30 százalékot emeltek a béreken.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?