Gazdaság hvg.hu 2021. május. 16. 07:00

És akkor már a fideszes polgármesterek is tiltakoznak a kormány terve miatt

Rendkívül nehéz helyzetbe kerültek az állami támogatás hiánya miatt az önkormányzatok, amelyek most lakásállományukat is elveszíthetik. Közben a kormány benyújtotta az EU-nak a tervet arról, mire költené a koronavírus-válság utáni helyreállítási támogatást, Varga Mihály pedig adócsökkentéseket jelentett be. Ez még úgy is belefér, hogy 800 milliárd forintot folyattak ki a NER-nek a járvány alatt. Az élet pedig megállíthatatlanul drágul Magyarországon. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Nem lehet azt mondani, hogy az önkormányzatoknak jó hetük lett volna. Hétfőn annak jártunk utána, hogy mit tehetnek a helyhatóságok, ha túl akarják élni a koronavírus-válság miatti bevételkiesést és a sorozatos kormányzati megvonást. Hamar kiderült, hogy túl sok mozgástere senkinek nincs: mindenki vagy a tartalékait éli fel, vagy hitelt vesz fel.

Itt jöhetne a kormány által ígért segítség, de abban nem volt sok köszönet: több város, köztük például Budapest egy fillér támogatást sem kap, míg a fideszes vezetésű Debrecen 3 milliárdot könyvelhet el. És kiderültek egyéb furcsaságok is: miközben például Eger összesen 825 millió forintnyi támogatást kapott az államtól, addig Mészáros Lőrinc ottani szállodája 2,8 milliárd forintot.

Az legalább kiderült a jövő évi költségvetést megalapozó törvény tervezetéből, hogy az önkormányzatok a költségvetési támogatás átmenetileg szabad részéből állampapírt is vehetnek.

Nem a minimálisra szabott támogatás volt az egyetlen csapás az önkormányzatok számára. Derült égből villámcsapásként élték meg ugyanis sokan, hogy egy Böröcz László fideszes képviselő által jegyzett javaslat szerint kedvezményes áron vehetnék meg a bérlők az önkormányzati bérlakásokat, ha a bérlet legalább 2020. december 31-edike óta fennáll.

A lépés ellen szinte minden polgármester kikelt, Karácsony Gergely főpolgármester szerint a lakásmaffia lesz a kormány új törvényjavaslatának nyertese, V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester szerint a kormány bebetonozza a lakhatási szegénységet Budapesten, Pikó András, józsefvárosi polgármester rablóprivatizációról beszélt, de még a fideszes Kovács Péter, a XVI. kerület vezetője is marhaságnak nevezte a javaslatot.

Ezek után nem meglepő, hogy Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke bejelentette, hogy az ügy miatt az Alkotmánybírósághoz fordulnak, és 25 szakmai szervezet is felemelte a hangját a tervezet ellen.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a héten derült ki az is, hogy a kormány szerint mégis osztoznia kell a Fudan Egyetemnek és a Diákvárosnak a számukra kijelölt területen, sőt, az egyetem kapja a nagyobb részt, hiába mondták számtalanszor a kormányzati képviselők, hogy ilyenről szó nincs.

A hét képe: Egy kakas adta át a győri állatkert legújabb fejlesztését

Bár vita volt arról, hogy a koronavírus-válság utáni helyreállást segítő segélycsomag tárgyalásai során békés vagy rossz hangulatú megbeszélés volt az uniós és a magyar fél között, az biztos, hogy az Európai Bizottság megkapta a magyar helyreállítási tervet és két hónapja van rá, hogy értékelje.

Az is bizonyosság vált, hogy a korábban nyilvánosságra hozott tervekkel ellentétben Magyarország végül csak a 7,2 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatásra tart igényt, a hitelre nem.

Az Európai Bizottság egyébként úgy számol, hogy a tavalyi 5 százalékos GDP-csökkenést követően idén 5 százalékkal, jövőre pedig 5,5 százalékkal nő a nemzeti össztermék Magyarországon. A munkanélküliség jelentősen az uniós átlag alatt lesz, idén 4,3 jövőre pedig 3,8 százalék. Az infláció azonban az uniós átlag duplája lesz Magyarországon: ebben az évben 4, jövőre pedig 3,2 százalék lesz.

Ha már infláció: rossz hír, hogy nemhogy nem lassult, de még gyorsult is a drágulás Magyarországon, hiszen áprilisban 5,1 százalékkal nőttek az árak. Többek közt 2,4 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára, 12,2 százalékkal lettek drágábbak a szeszes italok, dohányáruk, 3,4 százalékkal kerülnek többe a tartós fogyasztási cikkek, és 39,2 százalékkal drágultak az üzemanyagok.

Szakértők szerint ez még csak a kezdet, az éttermekben, szállodákban, a kozmetikusoknál és a fodrászoknál további drágulás jön, így legfeljebb az eddiginél lassabb drágulásban lehet reménykedni.

Az áremelkedést ellensúlyozhatja, hogy több adócsökkentést is bejelentett Varga Mihály pénzügyminiszter. Az előzetes terveknek megfelelően csökken a szochó, kedvezőbbé válik az egyéni vállalkozók számára az átalányadózás, a kockázati tőkealap-kezelőknek és a tőzsdéknek nem kell különadót fizetniük, de döntöttek arról is, hogy az energiaellátók a veszteségüket a következő öt adóévben levonhatják az adózás előtti eredményből.

Varga Mihály

És végül a kriptodevizákból származó jövedelmet is kifehérítenék: jelenleg ugyanis a kriptodevizák adóterhe 30,5 százalék, ami 15 százalékra csökkenhet - vagyis csak az szja-t kell megfizetni utána. Ez a lépés a PM számításai szerint önmagában több milliárd forintot hozhat a költségvetésnek.

A héten írtunk arról is, hogy az unió nagy részén még nem megyünk sokra a zöld kártyával, így aki turistaként indulna útnak, annak nem árt a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel megtervezni az utat. Hiába fogadják el ugyanis a magyar védettségi igazolványt egyre több helyen, ha a külföldi célponton egyelőre sem a szállásokat nem tudjuk igénybe venni, ráadásul a vendéglátóhelyek is zárva tartanak.

Itthon viszont nagy szükség lesz a védettségi igazolványra, ha valaki utazna, hiszen a szállodák senkit sem fognak beengedni, ha nincs ilyen dokumentuma.

A védettségi igazolványok körül sok vita folyik – például arról is írtunk, hogy ösztönzés helyett büntet a kormány az igazolvánnyal –, Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa szerint néhány nap alatt több mint nyolcszáz panaszt kaptak a dokumentummal kapcsolatban, ám gyorsan hozzá is tette, hogy a védettségi igazolvány szabályozásában nem lát semmi kivetnivalót.

A turizmust érintő változás az is, hogy szeptembertől jön létre Nemzeti Szálláshelyminősítési Rendszer, ami egy kötelező, általános érvényű minősítési rendszer lesz, és panzióra, kempingre, szállodára, illetve minden egyéb szálláshelyre vonatkozik majd. Aki nem rendelkezik ilyen minősítéssel, az törvényesen nem működhet tovább.

Bár legalább 12 milliárdot szórhat el a kormány júniusig a védettségi kártyákra, ez meglehetősen aprópénz ahhoz képest, hogy 800 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert a NER a koronavírus-válság alatt. A fő nyertesek Szíjj László, Mészáros Lőrinc, Garancsi István és Paár Attila társaságai voltak.

De nemcsak ők örülhettek, hiszen milliárdos lett Rogán Cecília békásmegyeri panelba bejelentett üzleti partnere, a rejtélyes Magno Studio, 570 millió forint támogatást kapott Lázár János dohányiparos barátja erdősítésre, és az is kiderült, hogy etikátlan, de nem törvénytelen, hogy Matolcsy fiának érdekeltsége szállítja a bútort az MNB Postapalotájához.

Persze nemcsak a NER-nek megy jól: mint kiderült, egymilliárd eurónál is nagyobb a BioNTech nyeresége. Igaz, nem minden gyógyszeripari cégnek megy ilyen jól, a Richternek például visszaesett a bevétele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Nagyítás Máté Péter 2021. június. 18. 20:00

Orfűn tért vissza a fesztiválszezon

Többek között Krúbi és a 30Y koncertjével startolt el a szezon első fesztiválja Orfűn. A MiniFishingen szombat hajnalig közel 30 zenekar lép még színpadra, mi is ott jártunk, hogy újra átéljük a koncertélményt.