Gazdaság MTI / hvg.hu 2021. május. 10. 17:42

Matolcsy: A magyar nyelv csúcstermék, amely közvetíti az „ősi tudást”

A jegybankelnök a magyar nyelv és a gazdaság teljesítménye közötti kapcsolatot boncolgatja legújabb írásában.

A magyar nyelvre kell építeni a jövőkép elérését Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint. „A magyar nyelv csúcstermék, minél többet tudunk belső szellemi kincseiről, annál jobban képesek leszünk azokból társadalmi és gazdasági eredményeket előállítani” – olvasható Matolcsy Györgynek a Novekedes.hu portálon megjelent írásában.

Az írás szerint „a magyar jövőkép nyugati irányból keletre fordul” és „minden keleti siker mélyén valójában az értékrendek, kultúrák, nyelvek ősi és bőséges forrása húzódik meg. A szellemi mintákból erednek a valóság jelenségei. Az jöhet létre a közösségi életben és a gazdaságban, amelynek mintái a nyelvben élnek.”

Matolcsy szerint a magyar nyelv „teremtő, kreatív és újrakezdő”, egyben a „gazdagság, sokrétűség, bőség és sokszínűség nyelve”, amely közvetíti az „ősi tudást”.

A jegybankelnök úgy véli: „nyelvünk őrzi az emberiség őstudását, ami a Világegyetem egységét jelentette. Az »egy« maga az »Ige«, ami az »égi«, és félreérthetetlenül azt jelzi, hogy a földi ember egy a Világegyetemmel, a Teremtővel és a természettel. Ez a tudás a múltból jön, de a jövő megnyerésének legfontosabb tudása. Ez a felismerés áll a mai zöld átmenet és az egyre erősödő fenntarthatósági gondolkodás mögött. A következő évtizedek új technológiái, gazdasági ágazatai, nemzeti sikerei mögött a társadalmi és természeti fenntarthatóság felé vezető megoldások állnak. A magyar nyelv képességei a fenntartható fejlődés bőséges szellemi forrásai.”

Azt is írja Matolcsy, hogy a magyar nyelvben él a legtöbb mozgást jelentő ige, amit erősít a mellérendelő szerkezet, „ami a függőség helyett a függetlenség és a szabadság forrása”. Szerinte így érthető, gazdaságunkban „miért uralkodó a kisvállalati, mikro-vállalkozói szerkezet”, és ezért sem véletlen, hogy „mindenben jók vagyunk/lehetünk, ami mozgás, a járműipartól a szolgáltatásokig, az agy kreatív elgondolásaitól az olimpiai sportágakig, a festészettől a filmig.”

A magyar az MNB elnöke szerint mindezek mellett a kettőség és az ellentétek, valamint a család, vezetők, idősek tiszteletének nyelve is. Mindez kihat a magyarok „lelki szerkezetére”, és végső soron gazdasági teljesítményére is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Dezső András 2021. június. 18. 06:30

Nagyban megy az ügyeskedés a vagyonőröknél, a focimeccsek biztosítása pedig aranybánya

Sorra buknak be az adókkal trükköző vagyonvédelmi cégek, legutóbb az NBI-es focimeccsek biztosításáról híres Tóth Csaba és társai kerültek emiatt pácba. De milyen módszerekkel próbálják kijátszani az államot, mire jók a "dobós cégek", miért van sok pénz a meccsek biztosításában és kik azok, akik még a csalókat is meg tudják kopasztani?