Gazdaság Sztojcsev Iván 2021. április. 08. 09:00

Úgy is nagyot nőtt a magyar ipar teljesítménye, hogy a járműiparé visszaesett

Visszatért az ipari termelés a járvány előtti utolsó hónap szintje fölé.

Nagyot nőtt a magyar ipar teljesítménye februárban, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 3,9 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint 2020 februárjában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A januárihoz képest 4,8 százalékos volt a növekedés.

A mostaninál nagyobb növekedést utoljára 2019 novemberében mértek. Az ipar teljesítménye ezzel újra visszatért a válság előtti szint fölé. Tavaly ősszel egyszer már minimálisan meghaladta a termelés a járvány érkezése előtti utolsó hónap, 2020 februárja szintjét, de novemberben és decemberben csökkent, januárban pedig csak minimálisan nőtt a mutató, ehhez képest kimondottan jó adatot közöltek most.

Pontos részleteket még nem közölt a KSH arról, hogy miként állt össze az adat, azt viszont már megírták, hogy olyan történt, amire nagyon ritkán látunk példát: úgy nőtt az ipari termelés, hogy a járműipar teljesítménye visszaesett közben. Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek gyártásánál is csökkenést mértek, a számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártása és a legtöbb más feldolgozóipari alág azonban növekedett.

2021 első két hónapjában a termelés így is 2,3 százalékkal kisebb volt, mint 2020 január-februárjában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Kovács Bálint 2021. április. 20. 20:00

Nick Cave többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Egyszer csak minden reklám nélkül megjelent Nick Cave új lemeze, a teljes egészében a karantén alatt írt és felvett Carnage. Az énekes talán már sosem lesz ugyanolyan, mint az őt ért tragédia előtt, de az új album már olyan, mint a fény az alagút végén.