Gazdaság Lengyel Miklós 2021. február. 05. 15:10

Brexit : Írország és az EU nem mond le az északír jegyzőkönyvről

Észak-Írország ellátása igencsak kritikussá vált , mert Nagy-Britannia kilépése után vámhatár keletkezett, amelyet egyelőre nemigen tudnak kezelni. Ezért Észak-Írország vezetői javasolták az északír jegyzőkönyv széttépését. Egyelőre nem sok sikerrel.

"Nem lesz drámai változás" – nyilatkozta a BBC ulsteri tudósítójának Írország külügyminisztere. Simon Coveney hangsúlyozta, hogy nem megszüntetni akarják az északír jegyzőkönyvet, hanem azt szeretnék elérni, hogy az hatékonyan működjön. Előzőleg az északír parlament képviselője, Arlene Foster – aki egyben főminiszter is – javasolta azt a brit miniszterelnöknek, illetve Írországnak és az Európai Uniónak, hogy tépjék össze az északír jegyzőkönyvet, és találjanak ki valami mást, mert a jelenlegi rendszer nem működik.

"Gyermekbetegség" – mondta erre Boris Johnson miniszterelnök, de Észak-Írországban ezen feldühödtek, mert az élelmiszer-áruházak polcai gyakran üresen maradnak, miközben a dublini kikötőben az áruszállító hajók várakoznak a vámvizsgálatra, amely végtelenül elhúzódik. A szárazföldi határ ugyanis átjárható, így a vámellenőrzés a kikötőkre hárul a Brexit-megállapodásban Észak-Írországgal kapcsolatban elfogadott rend szerint.

Brüsszel teljes mértékben az írek mellett áll, hiszen a nehezen kialkudott egyezmény egyik fontos részletéről van szó. Maros Sefcovic uniós biztos, az Európai Bizottság alelnöke kijelentette: "Nagy-Britannia és az Európai Unió kötelezettséget vállalt, ezért mi az északír jegyzőkönyv előírásainak a teljesítését várjuk el."

Maros Sefcovic a Twitteren közölte, hogy kapcsolatban áll Michael Gove-val, aki az uniós ügyek brit minisztere, az északír főminiszter helyettesével, Michelle O'Neill-lel, illetve Arlene Fosterrel. Sefcovic és Gove a jövő héten találkoznak – írja a The Guardian, amely úgy értesült, az érintett felek létrehoznak egy bizottságot, amely enyhítene az áldatlan helyzeten, amely Észak-Írországban kialakult azt követően, hogy Nagy-Britannia január elsejével kilépett az Európai Unióból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. május. 13. 20:00

Ki osont be titokban és miért a magyar sportlövő szállodai szobájába?

Példátlan események követik egymást a hazai sportlövészeknél. Előbb a márciusi sportlövő-világkupán Újdelhiben a magyar férfi válogatott két tagja nem állt ki az egyik versenyszám döntőjére, mert harmadik társuk fegyvere szerintük szabálytalan volt. Az elmúlt napok pedig olyan, újabb fordulatot hoztak, amely miatt a magyar sportélet egyik legnagyobb botrányává fajulhat.