Gazdaság 2021. február. 04. 10:09

Orbán új hitelkonstrukciót jelentett be a mikrovállalkozásoknak

Szerzőnk

A koronavírus minden előrejelzés szerint súlyos recesszióba rántotta a magyar gazdaságot – erről, még jövő időben, először az MKIK hagyományos évnyitóján beszélt 2020 márciusában a miniszterelnök. Szűk egy évvel később – még az éves növekedési adatok publikálása előtt – ezúttal online beszéltek a kilátásokról a hazai gazdasági élet vezető személyiségei: Orbán Viktor miniszterelnök mellett Varga Mihály pénzügyminiszter és Parragh László, a kamara elnöke.

"A turizmusnak kampó" - ez volt talán a legemlékezetesebb mondata a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) tavalyi évnyitójának, amit mindössze egy nappal a korlátozó intézkedések bejelentése előtt tartottak, akkor még a kamara vezetői, tagjai előtt. Orbán Viktor miniszterelnök jóslata tökéletesen bevált, ám azt akkor sem sejthettük, hogy egy évvel később még mindig online formában beszélhetnek a gazdasági kilátásokról a hagyományos esemény felszólalói.

A mostani eseményen, bár a Fidesz-kormányzás legsúlyabb kríziséből való kilábalás a tét, mégis igyekeztek valamennyire pozitív hangot megütni. Többek között kiderült:

  • A 2020-as gazdasági visszaesés kevésbé lesz súlyos, mint várták, Orbán Viktor szerint "közelebb lesz az öthöz, mint a hathoz".
  • A második negyedévre már két számjegyű növekedést vár a kormány.
  • Az újranyitásról február közepén induló onlilne nemzeti konzultáció keretében kíván dönteni a kormány.
  • A mikrovállalkozások tízmilliós, kamatmentes hitelben részesülhetnek, az új banki terméknél hároméves moratórium után kell csak törleszteni.
Megfordítom a sorrendet

Parragh búcsúzik

A Trianon és a II. világháború volt az elmúlt évszázad két nagy traumája, nem szeretnénk, hogy ez megismétlődjön – ezért kész a kamara is a tízéves együttműködésre, így köszön el Parragh.

A szokatlan, online kamarai fórum ezzel véget is ért.

Orbán tíz évre tervez

Mi kell a sikerhez?

Pontos, tanulékony, öntudattal rendelkező munkaerő elsősorban: "amilyen a testtartása a dolgozó embereknek, olyan a tartása az országnak is" - mondja Orbán. Aki szerint ma egyenes testtartású, jó minőséget képviselő emberek támogatják az országot. Szerinte a magyar munkások jók, külföldön is megállják a helyüket.

Ha nem lenne ez az öntudat, akkor sorosista kormány lenne itt - mondja a miniszterelnök, aki aztán az öntudat eszközeiről beszél, ennek része a jó minőségű vállalkozások jelenléte is.

A sikeres gazdaságpolitikához azonban politikusokra is szükség van - teszi hozzá, szerinte Varga Mihály és Palkovics nemzetközileg elismert szakemberek, őket segítik még a kormányban, és ide tartozik a Magyar Nemzeti Bank is. "Itt sem panaszkodhatunk, a jegybankelnök kifejezetten kezdeményező" - dicséri picit a jelen nem lévő Matolcsy Györgyöt.

És végül annyit tesz hozzá: neki az a dolga, hogy ezt ne rontsa el.

A dicséretből azért kijut a kamarának, és az abban fontos szerepet játszó Demján Sándornak is, aki a válság idején radikális változtatásokra tett javaslatot. Készen állok arra, hogy a következő tíz év érdekében újabb megállapodásokat kössünk - mondja Parraghnak, aki hozzá hasonlóan tíz évre tervez.

Orbán tíz évre tervez

Mi kell a sikerhez?

Pontos, tanulékony, öntudattal rendelkező munkaerő elsősorban: "amilyen a testtartása a dolgozó embereknek, olyan a tartása az országnak is" – mondja Orbán. Aki szerint ma egyenes testtartású, jó minőséget képviselő emberek támogatják az országot. Szerinte a magyar munkások jók, külföldön is megállják a helyüket.

Ha nem lenne ez az öntudat, akkor sorosista kormány lenne itt – mondja a miniszterelnök, aki aztán az öntudat eszközeiről beszél, ennek része a jó minőségű vállalkozások jelenléte is.

A sikeres gazdaságpolitikához azonban politikusokra is szükség van – teszi hozzá, szerinte Varga Mihály és Palkovics nemzetközileg elismert szakemberek, őket segítik még a kormányban, és ide tartozik a Magyar Nemzeti Bank is. „Itt sem panaszkodhatunk, a jegybankelnök kifejezetten kezdeményező” – dicséri picit a jelen nem lévő Matolcsy Györgyöt.

És végül annyit tesz hozzá: neki az a dolga, hogy ezt ne rontsa el.

A dicséretből azért kijut a kamarának, és az abban fontos szerepet játszó Demján Sándornak is, aki a válság idején radikális változtatásokra tett javaslatot. Készen állok arra, hogy a következő tíz év érdekében újabb megállapodásokat kössünk – mondja Parraghnak, aki hozzá hasonlóan tíz évre tervez.

További ágazatokban kell magyar többség

Orbán felidézi: 2010-ben négy fontos stratégiai ágazatot jelöltek ki, ahol a magyar tulajdoni arány erősítését szerették volna elérni. Az energetikában, a bankszektorban és a médiában elérték. A negyedik célkitűzés a bolti vegyes kiskereskedelem volt, elsősorban azért, mert a magyar agrárium sikere azon múlik, milyen áron tudják eladni a termékeiket – a magyar kéz a jó ár garanciája lett volna. Itt azonban nem sikerült sikert elérni – mondja Orbán, aki szerint fejtörést okoz ennek változtatása.

A Lázár János által emlegetett kiszorításra nem tesz említést.

Viszont említ további ágazatokat, ahol nemzeti többséget szeretne: informatika, vasúti kötöttpályás járműgyártás, építőipar.

„A visszaesés közelebb lehet az öthöz, mint a hathoz”

Az ENSZ statisztikái szerint globálisan 44 százalékkal estek vissza a beruházások, nálunk ehhez képest 140 százalékkal nőttek – mondja Orbán. A kormányfő szerint fontos, hogy nem a bezárt gyárak indulnak újra, hanem ezek a cégek újabb telephelyeket keresnek – ebbe a versenybe száll be Magyarország.

Ennek érdekében egy robosztus beruházási programmal nevez a kormány, szerinte ez szemben áll a baloldali gondolkodással.

Felidézi, hogy a napokban jelentették be a legnagyobb zöldmezős beruházást, az SK Innovations iváncsai üzeme 681 milliárd forintból valósul meg. Azt is kiemeli, hogy az autóiparban is meg akarják őrizni a jelentős regionális pozíciót, részben azzal, hogy az elektromos autók gyártásába is beszállnak az itteni cégek.

Mindenfajta izoláció ellentétes a magyar emberek és a magyar gazdaság érdekeivel. Magyarország a világ 34. legnagyobb exportőre úgy, hogy nyersanyagunk nincs – ez Orbán szerint fantasztikus teljesítmény.

Nincsenek még végleges adataink a tavalyi gazdasági eredményről – folytatja, majd annyit mond: "a visszaesés közelebb lehet az öthöz, mint a hathoz". A hivatalos adatokat a jövő héten közli a KSH.

Orbán a majdnem-munkanélkülieket elfelejtette

A miniszterelnök (ahogy előtte a pénzügyminiszter és az MKIK elnöke) sikerként értékelte a decemberi munkaerőpiaci adatokat. Igaz, hogy a uniós összehasonlításban a hazai foglalkoztatottság magas, a munkanélküliség ennek megfelelően alacsony.

Orbán Viktor (ahogy előtte Varga Mihály és Parragh László) azt nem említették, hogy a munkaerőpiacon koránt sincs minden rendben. Decemberben drasztikusan és az év véginél megszokottnál sokkal jobban megugrott azok aránya, akik ténylegesen alacsony óraszámban dolgoztak – vagyis papíron ugyan foglalkoztatottak voltak, de valójában nem kaptak teljes fizetést. Számszerűen körülbelül 400 ezer emberről lehet szó.

Ami pedig a munkanélküliséget illeti, a ráta valóban alacsony volt decemberben, de újra jelentősebbé vált az a torzító hatás, hogy a statisztikai hivatal sok állását vesztett embert inaktívnak számol, nem pedig munkanélkülinek.

A miniszterelnök abban sem téved, hogy Magyarország nem tért vissza a segélyalapú gazdasághoz. Decemberben 290 ezer regisztrált álláskereső volt. 141 ezren semmiféle ellátást nem kaptak – ez 37 ezer fővel több, mint 2019 decemberében.

A decemberi adatokról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Ezermilliárdok a felsőoktatásba

Mi jön április elsejétől?

Ekkor indul a második szakasz, amelynek a középpontjában a felsőoktatás áll majd. A pénzügyminiszter egy 1500 milliárdos fejlesztési programról beszél, Orbán szerint ez akár 2000 milliárd is lehet.

„Akik át akarják alakítani magukat, azok át tudnak alakulni, az új vezetők el tudják foglalni a pozíciójukat” – ez után jöhet a pénz.

A július elsejétől induló harmadik ütemben nagy beruházások jöhetnek: körforgásos gazdaság, digitalizáció a kulcsszó. Magyarország egyszerre lesz ellenlábasa az EU-nak, a brüsszeli bürokratáknak (igen, a migrációra és a családpolitikára utal) – folytatja, a zöld átállásban azonban a legnagyobb szövetséges lesz – fogalmaz.

Ígér egy tíz évre szóló új agrár- és vidékfejlesztési stratégiát is.

Új hitelkonstrukciót jelent be Orbán a mikrovállalkozásoknak

A serkentő intézkedések között elsőként a lakásépítési, -felújítási támogatásokat idézi fel, amely szerinte arra lesz elég, hogy idén 20 ezer lakás épülhessen. Tovább sorolja: visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, 2022-től a 25 év alattiak szja-mentességet kapnak.

"Azt szeretnénk elérni, hogy a születéstől olyan 25 éve legyen a magyar fiataloknak, hogy iskolázottak, jól neveltek, ismerik a lehetőségeiket, és a saját lábukra tudnak állni – ez a magyar kormány eszménye" – fogalmaz a kormányfő. Aki nem tud saját lábon állni, az nem tudja eltartani a családot, nem is lesz önálló.

A kormány tegnap döntött egy új hitelkonstrukció bevezetéséről – erről beszélt korábban Parragh. Orbán bejelentése szerint tíz évre, 10 millió forint erejéig kamatmentes hitelt nyújtanak a kkv-k, de főleg a mikrovállalkozások számára. További segítség, hogy a törlesztésre hároméves moratórium van.

 

A vakcina nem politikai kérdés

Nyugati vakcinát, keletit is használunk, ez nem politikai kérdés – idézi fel Orbán korábbi mondását: mindegy, hogy a macska fehér vagy fekete, csak fogja meg az egeret.

Új nemzeti konzultáció jön február közepén

A kérdés az, mikor nyithatunk?

Orbán szerint azért zárhattuk le a gazdasági védekezés idejét, mert már van vakcina Magyarországon, ez nyitja meg az új gazdasági korszakot.

Mikor indul újra az élet? – teszi fel a kérdést, majd felidézi, március elsejéig tartják fenn a korlátozásokat. Február közepén új nemzeti konzultációt ígér a nyitás módjáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()