Gazdaság hvg.hu 2020. december. 15. 12:17

Elhunyt a magyar származású George Gero, az aranyipar egyik legismertebb alakja

Az aranyiparban intézménynek számító George Gero 84 évesen hunyt el New Yorkban.

84 éves korában meghalt George Gero, aki az aranyipar ismert alakja volt – adta hírül a Bloomberg. Azt nem tudni, miért hunyt el.

A magyar származású pénzügyi tanácsadót az elsőnek tartják, aki New York-ban aranyszerződéseket kötött. Gero a Royal Bank of Canada New-York-i vagyonkezelési üzletágának ügyvezető igazgatója volt. Ötvennégy éven keresztül foglalkozott a nemesfémek kereskedelmével, mint a New York-i és a chicagói árutőzsde tagja.

Szakmai körökben egyenesen intézménynek tartják a magyar származású szakembert, mivel a lap szerint ő volt az, aki egy olyan szervezetet hozott létre, ami a független brókereknek és kereskedőknek is nyújtott egészségbiztosítást.

George Gero 1936 májusában született Londonban a zsidó Gerő-családban. A családja később visszatért Magyarországra, a háború is itt érte őket. Édesapja egy nappal Budapest német megszállása előtt Portugáliába ment, így lánytestvérével és az édesanyjukkal az addigra megszállt Magyarországon maradtak. Azután szöktek Nyugatra, hogy a szovjetek elfoglalták Budapestet. 1945-ben menekültek az Amerikai Egyesült Államokba. Azt mondja, az arany mentette meg az életét, mivel a határőröket arannyal tudták lefizetni. Lisszabonban pedig az ott már bankárként dolgozó édesapja az aranykereskedelemmel szerzett jövedelméből tudta biztonságban tartani őt egy katolikus jezsuita fiúotthon alagsorában, mielőtt az USA-ba tudtak volna menekülni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról