Gazdaság EUrologus 2020. november. 18. 13:10

Jéghegy felé haladunk és az étlapon vitatkozunk – írta a szlovén miniszterelnök

A magyar álláspont elfogadása mellett érvelt a szlovén kormányfő abban a levélben, amelyet valamennyi tagállami vezető megkapott. Janez Jansa szerint ellenkező esetben azt kockáztatja az EU, hogy a következő állam is elhagyja az uniót.

Hosszú levelet írt Janez Jansa szlovén kormányfő Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. Jansa a levélben egy hajókonvojhoz hasonlította az Európai Uniót, ahol a hajók az egyes tagállamokat jelentik. Mint írja, a konvojt “a béke, a szabadság és a fejlődés irányába történő biztonságos hajózás” érdekében alakították meg, illetve többen emiatt csatlakoztak hozzá később. Céljuk az, hogy ne ismétlődjenek meg az európai kontinens 20. századi tragédiái és hajótörései. A levélíró úgy véli, hogy a konvoj már egy ideje és jelenleg is nagyon viharos tengeren közlekedik. Felidézi a terrortámadások, a Brexit, a migráció okozta kihívásokat, úgy fogalmaz, hogy miközben ahelyett, hogy a hajó Brexit okozta repedéseit foltoztuk volna be, azon vitatkoztunk, hogy felvegyünk-e a fedélzetre betolakodókat a veszélyhelyzetben. Végül az egyik legnagyobb hajó elhagyta a konvojt – utalt Nagy-Britannia kilépésére.

Janez Jansa úgy véli, hogy jelenleg egy jéghegy felé halad a konvoj, és részletesen kitér arra, hogy a jogállamisági vita hogyan bontja meg az EU egységét. Így fogalmaz: “Bármely olyan diszkrecionális mechanizmus, amely nem a független bíráskodáson alapul, hanem politikailag motivált kritériumokon, az nem nevezhető jogállamiságnak.”

Bírálja az Európai Parlamenttel megkötött kompromisszumot is. Janez Jansa úgy fogalmaz: “Olyan uniós intézményekre van szükségünk, amelyek nem vesznek részt a tagállamok belső politikai konfliktusaiban. Szükségünk van az EU alapító atyáinak bölcsessége által vezérelt cselekvésekre. Be kell látnunk, hogy az EU alapja nem a pénzről szól, hanem az értékekről.” Több helyen is odaszúr azoknak a kormányoknak, amelyeknek nem kellett megtapasztalniuk az elnyomó diktatúrákat. Például amikor ezt mondja: “Valószínűleg ezt nehéz felfogni annak, aki a jólétbe született, de ez nem mentesíti őket attól a felelősségtől, hogy az EU jövőjének jobbá tételén munkálkodjanak.”

A szlovén miniszterelnök arról is ír, hogy csak akkor lehet legyőzni a kihívásokat, ha mindenki tartja magát az alapító szerződésekhez, ellenkező esetben számíthatunk arra, hogy a “következő hajó is elhagyja a konvojt”.

A metaforákat folytatva Jansa szerint a problémák sokaságával szembesülve az európai állam- és kormányfők júliusban kötött történelmi megállapodásának figyelmen kívül hagyása olyan, “mintha veszekednénk egy jéghegy felé tartó hajó étlapján”.

Az előttünk álló dilemma nagyon egyszerű. A júliusi megállapodás tiszteletben tartása felelősségteljes megközelítés az EU jobb jövője szempontjából. A tiszteletlenség ennek az ellenkezője.”

– vonja le a következtetéseket. Végül kifejezi a reményét, hogy a fentiek szellemében sikerül megtalálni a mindenkinek megfelelő megoldást. A levelet valamennyi állam- és kormányfőnek, valamint az Európai Tanács elnökének is elküldte Janez Jansa.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság Sztojcsev Iván 2021. március. 01. 11:00

Tíz éve hirdette meg Matolcsy György, hogy az EU élére törünk

Tíz éve mutatta be Matolcsy György a Széll Kálmán-tervet. A kormány akkor hirdette meg az összefogást az államadósság ellen, a közmunkaprogramot, de a rezsi befagyasztását is. A cél nagyra törő volt: az évtized közepére az EU éllovasa lesz Magyarország. Megnéztük, mi jött össze ebből.