Domány András
Szerzőnk Domány András

A Kúria felülbírálta a Nemzeti Választási Bizottságot (NVB), amely a bírák szerint alaptalanul dobta vissza a budapesti atlétikai stadion felépítése elleni népszavazási kezdeményezést. Vagyis – persze csak a járványveszély elmúltával – el lehet kezdeni az aláírásgyűjtést.

A népszavazást Kassai Dániel XVIII. kerületi önkormányzati képviselő, korábban az LMP politikusa kezdeményezte, mert úgy gondolta, hogy sokkal sürgetőbb bajok megoldására kellene költeni a közpénzt. Ezt a kérdést kívánta feltenni:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy 2023. január 1-ig a 38086/78 helyrajzi számú Kvassay Jenő út, Ráckevei-Soroksági Dunaág, Duna folyam, MÁV Kelenföld-Keleti pályaudvar vasútvonal által határolt területre atlétikai stadion ne épüljön?”

A jelek szerint nem győzte meg a IX. kerület ellenzéki polgármesterének érvelése, aki szerint érdemes volt az ügyben kompromisszumot kötni, mert „annyi pénzt kaptunk cserébe, olyan fejlesztési lehetőségeket, amire Ferencvárosnak az elkövetkezendő 20 évben sem lenne forrása.”

2019-ben egyszer már lejátszódott az, hogy az NVB megtagadta a kérdőív hitelesítését, de a Kúria ezt felülbírálta. Ám akkor mégsem történt semmi. Kassai Dániel idén újra nekifutott, arra hivatkozva, hogy éppen az NVB huzavonája, majd az év végi ünnepek és végül a járvány akadályozta meg az aláírásgyűjtést. Erre válaszolva az NVB júliusban így érvelt:

„Nem tekinthető jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak és nem egyeztethető össze a népszavazás Alaptörvényben foglalt rendeltetésével az olyan szervezői magatartás, amelynek során néhány hónap eltéréssel, szó szerint megegyező népszavazási kezdeményezéseket nyújt be a szervező, úgy, hogy a korábbi kérdésének hitelesítését követően a megigényelt és legyártott aláírásgyűjtő íveket át sem vette, ezáltal meg sem kísérelte a népszavazás elrendeléséhez szükséges számú aláírás összegyűjtését.”

A Kúria szerint azonban ez önmagában nem ok arra, hogy rendeltetésellenes joggyakorlásról beszéljenek. Márpedig a népszavazás alkotmányos rendeltetésével ellentétes kezdeményezői magatartásra utaló egyéb körülményt nem állapított meg az NVB. Ha pusztán az ismétlődés miatt utasítanák el a kezdeményezést, „éppen az adna a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvének megsértésére alapot” – mondták ki a főbírák. „A népszavazásra feltett kérdés hitelesítése csak konkrétan meghatározott kizárási okra hivatkozással tagadható meg”, és ilyet az NVB nem mutatott fel.

Vagyis majd a veszélyhelyzet után Kassai Dániel elkezdheti az aláírásgyűjtést.

Más kérdés, hogy ez szervezeti háttér nélküli magánembereknek nemigen szokott sikerülni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech Bedő Iván 2021. május. 13. 13:12

Ha már a rendőrséget is zsarolják, akkor tényleg baj van

A hackerek az ellopott adatokat már nemcsak titkosítják, hanem azzal zsarolnak, hogy ki is szivárogtatják az érzékeny információkat. A kiberbűnözők eszköztára bővül, már nem félnek közművek - mint most egy olajvezeték - ellen bevetni őket, vagy akár a hatóságokat is támadják. A háttérben felsejlenek a kevésbé demokratikus berendezkedésű államok.