Gazdaság hvg.hu 2020. augusztus. 28. 10:08

Mészárosék és partnereik 150 milliárd forintból építhetik az atlétikai stadiont

A 2023-as atlétikai vb-re készülő létesítmény elég drága, de a Puskás-stadionnál valamivel olcsóbbnak tűnik.

Ugyanazok nyerték a 2023-as atlétikai vb miatt kiírt stadionépítő munkát, mint akik a Puskás-stadion fejlesztését is végezték: a 24.hu szerint a két befutó egyike a Mészáros Lőrinchez köthető Záév Építőipari Zrt., a másik pedig a Magyar Építő Zrt., amely Paár Attila győri építőipari vállalkozó WHB-csoportjához tartozik.

A munka valamivel olcsóbb lesz, mint amennyit a Puskás felemésztett, az atlétikai létesítmény ugyanis "csak" 150 milliárd forintba kerül, szemben a Puskás 190 milliárdos végösszegével.

Az, hogy Mészáros érintett a munkában, már tegnap kiderült, de az összegekről akkor még nem esett szó. Az új stadion miatt kiírt tenderre egyébként nem jelentkezhetett bárki, csak akiket meghívott az eljárásra az állami megrendelő, a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. A másik kiválasztott, a Strabag 171 milliárdos vállalási árral ajánlkozott.

A 24.hu szerint az alvállalkozók közt is akadnak Mészáros-közeli cégek: a Mészáros és Mészáros Kft. és V-Híd Zrt. mellé a Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft. is bekerült a csapatba.

A munka során egy 40 ezer férőhelyes stadiont alakítanak ki, amihez egy sor kiegészítő beruházás kapcsolódik. Többek között egy 168,8 méteres acél – gyalogos és közúti – aluljáró, vasúti pálya, gyalogoshíd, hajóállomás, de egy 1000 m hosszúságú árvízvédelmi védvonalat is létesítenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság Balla Györgyi 2021. április. 20. 12:20

„Ez a békásmegyeri lakótelep a Balaton-parton” – új lakópark ellen tiltakoznak a helyiek Siófokon

Siófokon van az egyetlen olyan terület a Balatonnál, amelyen megengedett az akár 24 méter magas toronyház építése is. Van olyan befektető, aki élne a lehetőséggel, a helyiek tiltakoznak a beépítés ellen. Az önkormányzat pedig nem szeretne fellépni ellene, mert fél, hogy olyan kártérítést kapna a nyakába, hogy anyagilag az eddiginél is jobban legatyásodna. Mára lényegében minden talpalatnyi földet beépítettek a Balatonnál, az ingatlanárak pedig az egekben.