Gazdaság hvg.hu 2020. november. 10. 14:37

Karácsony: Másnap leállna a budapesti közösségi közlekedés, ha valóra válna Parragh ötlete

Dilettáns ötletszerűségnek nevezte Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, hogy Parragh László felfüggesztené az iparűzési adót, a főpolgármester szerint pedig ez a közösségi közlekedés leállását jelentené. Jávor Benedek pedig azt mondta el a közös online sajtótájékoztatójukon: az EP bizottságain már átment egy csomag, amellyel az eddig tervezettnél sokkal több beleszólást kapnának az önkormányzatok abba, hogyan és mire költsék el a válságkezelő helyreállítási csomagot.

Az elmúlt időszakban a kormány politikája legyengítette az önkormányzatokat, új lehetőségeket kell keresni, hogy a települések vezetései el tudják látni a feladataikat – mondta el Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke online sajtótájékoztatón. A szövetség reagált Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének ötletére arról, hogy az iparűzési adót fel kellene függeszteni.

Gémesi szerint az iparűzési adóból származó nagyjából 1000 milliárd forintnak a 80 százalékából működési célokat finanszíroztak, közvilágítást, bölcsődéket, helyi közlekedést, jövőre pedig akár 100 százalék is lehet az arány. Szerinte ehelyett a „dilettáns ötletszerűség” helyett Parraghnak első körben a kamarai tagdíj eltörlésével kellene segítenie a cégeket.

Másnap leállna a budapesti közösségi közlekedés

– így vázolta fel Karácsony Gergely azt, hogy mi történne, ha valóra válna Parragh javaslata. Budapest főpolgármestere azt is elmondta: az önkormányzatok támogatják azokat a járványügyi szigorításokat, amelyeket Orbán Viktor hétfőn bejelentett.

Arra kérte a miniszterelnököt, hogy ne fenyegessen az EU-költségvetés vétójával a jogállamisági egyezségre válaszul, mert az uniós kasszából érkező pénzekre szüksége van az országnak.

Jávor Benedek, Budapest brüsszeli irodájának vezetője arról beszélt: egy többpárti képviselőcsoport tett le egy módosító csomagot az Európai Parlament elé, ezek nagy része 80-90 százalékos többséggel átment a bizottsági szavazásokon. Ha az EP plenáris szavazásán is igent mondanak ezekre, akkor a javaslatok nagyon erős kötelezettségeket teremtenek, hogy a válságkezelő helyreállítási csomag elkészítésébe, végrehajtásába és ellenőrzésébe bevonják az önkormányzatokat. A források egy részét az önkormányzatok által megfogalmazott célokra kell juttatni, és ugyan technikailag a kormányokon keresztül érkeznek majd a pénzek, egy részüket az önkormányzatok költhetik el.

Karácsony ehhez még azt tette hozzá, hogy szerettek volna helyi népszavazásokon szerezni támogatást arra, hogy az önkormányzatokat vonják be a helyreállítási csomag pénzeinek elköltésébe, és ugyan ha újra veszélyhelyzetet hirdet a kormány, akkor nem lehet népszavazást sem tartani, de „alternatív népszavazásokkal” mennének tovább. Ezeknek jogi következményük nincsen, de politikai nyomásgyakorlást remélnek tőle.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Vállalkozás Sztojcsev Iván 2021. április. 12. 14:30

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Nem mindennapi üzletet hozott össze a brit uralkodócsalád: kilenc generáció óta örökítik tovább a jelenleg közel 30 ezer milliárd forintosra becsült üzleti értéküket, az ingatlan- és földvagyonuk pedig évente több tízmillió font nyereséget hoz számukra az állami támogatáson felül. De miből élnek meg ők pontosan, és mit tesznek, hogy évről évre érkezzen hozzájuk a bevétel?