Gazdaság hvg.hu/MTI 2020. november. 05. 17:52

Raiffeisen: Még nagyobb lehet az idei recesszió

Rontotta a Raiffeisen a 2020-as GDP-előrejelzését. Úgy számolnak, hogy még 2021-ben sem fog visszatérni a magyar gazdaság a válság előtti szintre.

6,5 százalékkal eshet idén vissza a magyar gazdaság teljesítménye – így számolnak a Raiffeisen elemzői. Ez nagyobb pesszimizmust jelez, mint a korábbi előrejelzésük, eddig úgy gondolták, hogy 5 százalékos lehet a recesszió.

Török Zoltán, a bank vezető elemzője az előrejelzést bemutató sajtótájékoztatón arról is beszélt: 2021-ben 4 százalékos növekedés jöhet. De ez az idei gyenge év után nem lesz annyira nagy teljesítmény, így csak 2022-re tér vissza a magyar gazdaság a válság előtti szintre.

Ez nagyjából megfelel a kormány várakozásának is: Varga Mihály pénzügyminiszter nemrég arról beszélt, hogy 5 helyett 6-6,5 százalékkal eshet vissza idén a GDP, jövőre pedig nem 4,8, hanem csak 3,5-4 százalékkal nőhet.

A forint még tovább gyengülhet az elemzés szerint. A Magyar Nemzeti Bank számára ugyanis most fontosabb az alacsony kamat, mint a forint stabilitása.

Török Zoltán úgy látja: a járvány első hullámában meghozott gazdasági intézkedések és a járványügyi korlátozások kedvezőek voltak. Most viszont „égető szükség lenne” egy nagyobb gazdaságvédelmi akciótervre. A kormány gazdaságpolitikája ugyanis nem orvosolja azokat a problémákat, amelyeket a jövedelem kiesése okoz.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?