Gazdaság hvg.hu 2020. október. 24. 15:06

Hadat üzentek a gyerekmunkának, de csak rosszabb lett a helyzet

Egészen elképesztő adatok láttak napvilágot a kakaótermelő országokból.

Az 5–17 éves gyerekek csaknem fele, 45 százaléka végez veszélyes munkát a kakaóültetvényeken Ghánában és Elefántcsontparton – olvasható ki egy a Chicagói Egyetemen az amerikai munkaügyi minisztérium megrendelésére készült jelentésből, melyből a Business Insider idéz.

Összesen nagyjából 1,6 millió gyermekről van szó, akik éjszakai műszakokat „vállalnak”, nehéz terheket cipelnek, éles szerszámokat használnak az előrejelzések szerint 2027-ig átlagosan csaknem 5 százalékkal növekvő iparág pörgetésének érdekében.

Az érintett gyermekek száma ráadásul 30 százalékkal nőtt az elmúlt évtizedben,

párhuzamosan a kakaótermesztés robbanásszerű növekedésével. Ez azért különösen aggasztó, mert a csokoládéipar már húsz évvel ezelőtt megígérte, hogy lépéseket tesz a gyerekmunka visszaszorítására. A probléma megszüntetéséről írt alá megállapodást például a Nestlé és a Mars az amerikai kongresszussal 2001-ben. 2010-ben már arról volt szó, hogy a gyerekmunka „legrosszabb formáit” 70 százalékkal szorítják vissza 2020-ra. Ebből lett a 30 százalékos növekedés.

Az idézett jelentés egyik szerzője, Kareem Kysia egyébként a Business Insidernek azt mondta, hogy a kakaóipar szereplői valóban tesznek lépéseket, méghozzá helyeseket a gyermekek védelmében, de ezek egyszerűen nem eléggé nagy horderejűek. „Ha van egy nagy vödör forró vizünk, amit beleöntünk egy fürdőkádba, érezni fogjuk a különbséget. Ha ugyanezt egy úszómedencével képzeljük el, az semmit sem jelent” – érzékeltette az intézkedések elégtelenségét a kutató. A jelentésre reagálva mindenesetre újabb dollármilliárdokat ígértek a gondok megoldására a csokigyártók. Hozzátették, valóban nem sikerült eleget tenni a gyerekmunka megszüntetéséért, mert nem látták előre, hogy mekkora a probléma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.