Gazdaság Bank360.hu 2020. október. 08. 07:15

Már szinte mindenki felvette a Babavárót, akinek kellett?

Még soha nem vettek fel olyan kevés babaváró hitelt, mint augusztusban. Nem egyértelmű, hogy véget ért-e a hitel diadalmenete, vagy csak a nyár és a koronavírus nyomta rá a bélyegét a konstrukcióra.

Augusztusban mindösszesen 45,5 milliárd forint fogyott babaváró hitelből. A kölcsönből, ami három gyermek születése esetén akár támogatássá is alakítható, tavaly júliusi indulása óta nem folyósítottak ilyen keveset.

Az augusztusi folyósítás júliushoz képest 18 százalékos, tavaly augusztushoz képest pedig 60 százalékos visszaesést jelent. A 10 millió forintos felső határig igényelhető, szabadon felhasználható kölcsönből idén átlagosan 52,01 milliárd forintot folyósítottak havonta. Az elmúlt egy év átlaga viszont 63,4 milliárd forint volt, amihez képest 6,5 milliárdos az augusztusi visszaesés.

Márpedig a konstrukció induláskor szinte minden más hitelfajtát maga mögé utasított az igényelt összeg tekintetében: az első három hónapban 279 milliárd forintot folyósítottak a bankok, közel kétszer annyit, mint személyi kölcsönből és 57 milliárddal többet, mint lakáshitelből.

Akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatássá alakítható

A 2019 júliusa óta elérhető babaváró hitelt csak korlátozott ideig, 2022. december 31-ig igényelhetik bizonyos feltételek mellett házastársak. A hitelösszeg legfeljebb 10 millió forint lehet, amely szabadon felhasználható. A kölcsön az igényléstől számított első 5 évben kamatmentes. Ha ez alatt az idő alatt egy gyermek születik, a hitel kamatmentes is marad, és a törlesztés 3 évre szüneteltethető. Ha megszületik a második gyermek, a fennálló tőketartozás 30 százalékát átvállalja az állam és újabb 3 évre szüneteltethető a visszafizetés, ha pedig megszületik a harmadik gyermek, akkor a teljes fennálló tartozást az állam fizeti vissza. Amennyiben nem születik gyermek az első öt évben, vagy az igénylés után nem teljesülnek a szerződésben vállalt feltételek, például elválnak a házastársak, a hitelt piaci kamattal terhelten kell visszafizetni, az állami kamatkedvezmény pedig egy összegben válik esedékessé. Hogy jogosultak vagyunk-e a babaváró hitelre és melyek a termék részletei, hogyan alakul a visszafizetés, azt ezzel a babaváróhitel-kalkulátorral ellenőrizhetjük.

“Az augusztusi volumen a koronavírus-járvány első hullámában tapasztalt szinteket idézi, azonban nem tudjuk, hogy a folyósítás tartósan alacsony értéken marad, esetleg az augusztusi számokra egyszeri hatás nyomta rá a bélyegét, így azt sem tudni, hogy az ősz és tél folyamán számíthatunk-e visszarendeződésre” – mondta a hvg.hu-nak Veres Patrik, a Bank360.hu szakértője.

“Lehet, hogy a koronavírus-járvány nélkül is csökkenő trendet figyelhettünk volna meg, hiszen feltételezhetjük, hogy akiknek sürgős volt, azok már tavaly, a konstrukció indulásakor éltek a hitelfelvétel lehetőségével" – kommentálta az adatokat Veres.

Szerinte ugyanakkor az is biztos, hogy a járvány negatívan hatott az elmúlt hónapok folyósítási adataira, és a jelenlegi bizonytalan időszakban kérdéses, hogy valaha viszontlátjuk-e még az 50 milliárd forint feletti havi folyósítási adatokat.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság Balla Györgyi 2021. április. 20. 12:20

„Ez a békásmegyeri lakótelep a Balaton-parton” – új lakópark ellen tiltakoznak a helyiek Siófokon

Siófokon van az egyetlen olyan terület a Balatonnál, amelyen megengedett az akár 24 méter magas toronyház építése is. Van olyan befektető, aki élne a lehetőséggel, a helyiek tiltakoznak a beépítés ellen. Az önkormányzat pedig nem szeretne fellépni ellene, mert fél, hogy olyan kártérítést kapna a nyakába, hogy anyagilag az eddiginél is jobban legatyásodna. Mára lényegében minden talpalatnyi földet beépítettek a Balatonnál, az ingatlanárak pedig az egekben.