Gazdaság hvg.hu 2020. október. 01. 17:34

Alig van beleszólása a magyaroknak abba, mikor dolgoznak

Ha munkaidőről van szó, rugalmasság tekintetében az utolsó három uniós ország között van Magyarország az Eurostat szerint.

Az Európai Unióban a magyaroknak van az egyik legkisebb beleszólása abba, hogy mikor dolgoznak – idézi az Eurostat legfrisebb, 2019-re vonatkozó adatait a G7.hu. E szerint az uniós munkavállalók csaknem kétharmadának (61 százalék) a munkaadója, vagy – amennyiben egyéni vállalkozó – partnerei határozták meg a munkaidejét, a maradékuk viszont részben vagy teljes egészében maga döntötte el, hogy mikor dolgozik.

Ilyen téren Finnország a legrugalmasabb: 22,5 százalék teljes egészében szabadon rendelkezik a munkaidejével, 47,6 százalék pedig részben szabadon. Mindössze 30 százalék munkaidejét osztja be helyette a munkaadója. A második helyen Svédország áll, ott 34,7 százalék az ilyen munkahelyek aránya, a harmadik helyre került Hollandiában pedig már 48,6.

A skála másik végén Bulgária áll, ott a munkavállalók mindössze 10,6 százaléka oszthatja be szabadon, 9,6 százaléka pedig részben szabadon a munkaidejét, 79,8 százalék munkaidejével viszont munkaadója rendelkezik. Alig 1-2 százalékkal tér el ettől az utolsó előtti Litvánia.

Hátulról a harmadik Magyarország. Itt az Eurostat szerint

  • 10,6 százalék szabadon osztja be munkaidejét;
  • 10,9 százalék részben szabadon osztja be munkaidejét;
  • 78,5 százalék munkaidejét munkaadója osztja be.

Az adatok alapján az is látszik, hogy azokban az országokban, ahol a munkavállalók nagyobb arányban osztják be a saját idejüket, könnyebben keveredik össze a munkaidő és a szabadidő. Erre utal, hogy Finnország, Svédország és Hollandia is az élmezőnyben van, ha azoknak a munkavállalóknak az arányát nézzük, akik arról számoltak be, hogy az elmúlt két hónapban a munkaadója munkaidőn kívül adott feladatot, vagy kereste meg munkával kapcsolatos témában.

Magyarországon konkrét feladatot a munkavállalók 8 százaléka kapott munkaidején kívül a felmérést megelőző két hónapban és csak 5 százalékuk számolt be gyakori munkaidőn kívüli munkaügyi konzultációkról. 65 százalékot bevallása szerint soha nem keresik meg munkával kapcsolatban a munkaidején kívül, 22 százalékot pedig csak ritkán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()