Itthon hvg.hu 2020. szeptember. 10. 11:50

Két régió van csak az EU-ban, ahol több az öngyilkos, mint a Dél-Alföldön

Az Európai Unióban az ötödik legrosszabb helyzetben van Magyarország az öngyilkosok arányát nézve. Akadnak helyek az országban, ahol feltűnően rossz a helyzet.

Egy év alatt 1631 magyarországi halál oka volt öngyilkosság, ez azt jelenti, hogy 100 ezer magyarból 16 követ el öngyilkosságot – derül ki az Eurostat adataiból. Ez ugyan csökkenést jelent a korábbi évekhez képest, de így is azt jelenti, hogy

arányaiban az uniós átlagnál másfélszer többen vetnek véget az életüknek.

Az unió ötödik legrosszabb száma a magyar, ennél rosszabbul csak Litvánia, Szlovénia, Lettország és Észtország áll.

Ha pedig regionális bontásban is megnézzük az adatokat, az látszik: a Dél-Alföldön 100 000 emberből egy év alatt 23 lett öngyilkos, ennél magasabb számot csak az egy régiónak számító Nyugat-és Közép-Litvániában (28), valamint Belgium Luxembourg tartományában (25) mértek. Összesen hét olyan régió van, ahol 20 százalék fölötti az arány. A magyar mutató azért csökkenhet, mert Budapesten, Észak-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon viszonylag kevés az öngyilkos, de a 100 ezer főre 10-et így is meghaladja az ottani adat.

Négy olyan uniós régió van, ahol már-már ismeretlen az öngyilkosság, ebből kettő nem is Európában: Mayotte, a Franciaországhoz tartozó indiai-óceáni sziget és a Spanyolországhoz tartozó afrikai Ceuta. Ezeken kívül Campaniában és Közép-Görögországban mérték a legalacsonyabb arányt, ott 100 ezer lakosból 3 követett el öngyilkosságot.

Az Eurostat azt is megállapította: az öngyilkosok 77 százaléka férfi.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másvalakiért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról