Gazdaság hvg.hu 2020. szeptember. 15. 09:13

Futamidőben rosszabb, kamatban viszont verhetetlen a Matolcsy-féle lakáshitel

Tízmilló forintnál 4-5 milliót is meg lehetne spórolni a jegybanki hitellel, viszont a havi törlesztőrészlet jóval magasabb lehet, mint egy piaci kölcsön esetében.

Matolcsy György hétfőn egy új jegybanki lakásprogramot lengetett be. A Növekedés.hu-n megjelent írása szerint az Új otthon programnak nevezett rendszer olcsó, 0 százalékos hitelt kínálna az új zöld otthont építőknek és vásárlóknak tízéves futamidővel.

Tervei szerint fele-fele alapon kínálna forrást a jegybank, azaz a teljes forrásszükségletet meg lehetne osztani a jegybanki, illetve a saját, a családi, a baráti, egyéb banki források és a kormányzati támogatások között.

A Bankmonitor.hu szakértői megvizsgálták, hogy az új konstrukció vajon milyen előnyöket jelentene egy piaci alapú lakáshitelhez és a jelenleg elérhető csok (családi otthonteremtési kedvezmény) támogatáshoz képest.

A legszembeötlőbb változás a kamatmentesség, ami jelentős előnyt jelenthet az eddigi a piacon elérhető lakáshitelekkel szemben. A Bankmonitor kalkulátora szerint a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitel 3,24 százalékos induló kamaton érhető el, de az igen kedvező csok hitelnek is 3 százalék a teljes futamidő alatt a kamata. Úgy számoltak, hogy 

10 millió forint esetén akár 4-5 millió forintot is meg lehet spórolni a piaci hitelekkel szemben.

Ami lényeges különbség a piaci alapú lakáshitelekkel, illetve a csok-hitelekkel szemben, hogy a jegybanki Új otthon konstrukció csupán 10 éves futamidejű, a csoknál (25 év), vagy a bankoktól felvett hiteleknél (akár 30 év) jóval hosszabban el lehet nyújtani a törlesztés időtartamát. A cikk szerint hosszabb futamidő a törlesztőrészleteket is befolyásolja, egy 10 milliós kölcsönnél 35-40 ezer forinttal is kisebb lehet egy piaci lakáshitel törlesztője az MNB kamatmentes kölcsönének havi részleténél.

Komoly különbség azonban, hogy az MNB-s hitelnél nem lenne szükség ingatlanfedezetre, a jegybanknak biztosítékul valamilyen törlesztési biztosítás szolgálna, ennek díja azonban tovább növelheti az igénylők havi kiadásait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés