Gazdaság hvg.hu 2020. szeptember. 15. 11:10

Publicus: A magyarok 15 százaléka elveszítette a munkáját

42 százaléknak pedig csökkent a bevétele a Publicus Intézet felmérése szerint.

Koronavírus - a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Drasztikusan nőtt azok száma, akiknek sokkal kevesebb pénzből kell megélniük a járványt követő válság miatt – derül ki a Publicus Intézet országos felméréséből, amit a Népszava kérésére augusztus utolsó hetében készített. Azt írják:

A megkérdezettek 15 százaléka mondta azt, hogy elveszítette a munkáját a járványhelyzet következményeként.

Több mint 20 százaléknak csökkent a munkaideje. A 60 év feletti munkavállalók több mint 60 százalékának csökkentették a bérét az elmúlt hónapokban. Legkevésbé a 30-44 év közöttiek fizetéséhez nyúltak hozzá.

Júniusban a lakosság 26 százaléka mondta azt, hogy kisebb-nagyobb mértékben csökkent a bevétele a válság hatására, most már a megkérdezettek 42 százaléka érzi így.

A megkérdezettek 69 százaléka szerint gazdasági válság van éppen Magyarországon. A válaszadók fele látja úgy, hogy már benne vagyunk a recesszióban, 30 százalék szerint még csak most jön a krízis. A kutatásból az is kiderült, hogy a kormánypártok szavazótábora kevésbé érzi a visszaesés következményeit: 64 százalékuk nyilatkozott így, az ellenzéki szavazók között mért 92 százalékkal szemben.

Koronavírus - a második hullám
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés