Gazdaság hvg.hu 2020. szeptember. 02. 12:32

Több mint ötezer önkormányzati dolgozó lépett sztrájkba

Van olyan önkormányzat, ahol szerda reggeltől egészen a pénteki zárásig beszüntették a munkát a dolgozók.

Az önkormányzati dolgozóknak 17 és fél százaléka, 5358 ember csatlakozott a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által meghirdetett sztrájkhoz, amely szerda reggel kezdődött és a pénteki munkazárásig tart – írja a Népszava.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke a lapnak elmondta, az alapszervezeteikre van bízva, hogy milyen megoldást választanak a munkabeszüntetésre. Van, ahol péntekig zárva vannak a hivatalok, de a Fővárosi Önkormányzatnál mindhárom napon csak 8 és 10 óra között sztrájkolnak a dolgozók.

A szakszervezet és Pintér Sándor belügyminiszter között mindeközben lezajlott egy levélváltás is. Pintér azt írta az érdekvédőknek, hogy ugyan számtalan közfeladatot látnak el az önkormányzatok, ehhez megkapják a szükséges állami forrásokat és jelentős tartalékokkal rendelkeznek.

A belügyminiszter szerint Magyarországon 1284 önkormányzati hivatalban 30 573 köztisztviselő dolgozik, s a települések maguk döntenek a költségvetésükről. Azt is hozzátette a Népszava szerint, hogy a járvány elleni védekezésben együttműködést várt el tőlük a kormány és járványhelyzetben nincs helye a széthúzásnak. Pintér szerint a kormány nem tartja szükségesnek a tárgyalást a szakszervezetekkel.

Az MKKSZ ma azt válaszolta Pintér levelére, hogy éppen az önkormányzatok munkatársai adtak példát a váratlan helyzetek megoldására, az önfeláldozó munkára a járvány idején.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()