Gazdaság hvg.hu 2020. augusztus. 14. 13:10

Boríthatja az eddigi terveket a váratlanul rossz GDP-adat

A piac szinte meg se rezdült a hírre, hogy a magyar gazdaság százalékpontokkal mélyebb recesszióban volt a második negyedévben, mint bárki gondolta. A központi költségvetés hiányát és annak finanszírozását érinti a vártnál nagyobb visszaesés, és talán már a jegybank is kénytelen lesz elengedni örök optimizmusát.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP-je) 2020 II. negyedévében a nyers adatok szerint 13,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 13,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A recesszió történelmi mértékű, a 2009-es válság idején is csak 7-8 százalékos GDP-visszaeséseket lehetett látni. Az adat ráadásul sokkal rosszabb a vártnál, Varga Mihály pénzügyminiszter is csak 10 százalék körüli recessziót jósolt a tárca saját Heti Gazdasági Indexének (HGI) alakulása alapján.

A szolgáltatószektor egy része nem látszik

A GDP-adat azért lehetett jóval rosszabb a vártnál, mert a szolgáltatószektor jelentős részéről nem állnak rendelkezésre napi vagy akár havi adatok, így mindenki a sötétben tapogatózott – mondja Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza. Ugyanebben látja a várakozások és a tényadat közti eltérés okát Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

A visszaesés mértéke önmagában nem aggasztó, bár az kicsit elgondolkodtató, hogy a többi kelet-európai országban valamivel kisebb volt a recesszió, beleértve a nagyon hasonló gazdasági szerkezetű Szlovákiát (–12,1 százalék)

– mondja Suppan Gergely.

A környező országokban kisebb volt a recesszió, főleg Lengyelországban (–7,9 százalék) és Romániában (–10,5 százalék), ezt az magyarázhatja, hogy Magyarország előbb vezetett be korlátozó intézkedéseket, amelyek szigorúbbak is voltak. Ennek megfelelően a harmadik negyedévben a visszapattanás is nagyobb lehet Magyarországon, mint ezekben az országokban – véli Virovácz Péter.

Mit lépnek Vargáék és Matolcsyék?

Normál helyzetben már az meglepő, ha a tényleges GDP-adat tized százalékokkal eltér a várakozásoktól, most azonban közel négy egész százaléknyi az eltérés. Ennek ellenére a tényleges adat sok mindent nem változtat, tragédia nem történt, a piac számolt vele.

Ezt jól jelzi, hogy a forint árfolyama csak minimálisan gyengült az adat közlése után

– hangsúlyozza Virovácz Péter.

A szakértő szerint a vártnál rosszabb GDP-adat egy szempontból fontos: milyen reakciókat adnak rá a gazdaságpolitikai aktorok, a Pénzügyminisztérium és a jegybank. A második negyedéves GDP-adatot ismerve kijelenthető: csoda kellene ahhoz, hogy a magyar gazdaság az egész évet tekintve növekedni tudjon. A jegybank eddig – talán azért is, hogy javítsa a gazdasági hangulatot – a pozitív tartományban tartotta a valószínűsített GDP-előrejelzését. Azonban most már nem lehet szépíteni, a szeptemberi inflációs jelentésben az MNB-nek alaposan felül kell vizsgálnia az előrejelzéseit.

Ahogy a Pénzügyminisztériumnak is, a tárca eddig 3 százalékos éves recesszióval és 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal kalkulált. A vártnál rosszabb negyedéves GDP-adat legalább 0,5 százalékponttal rontja az éves GDP előrejelzést, és ha a GDP jobban zsugorodik a vártnál, az önmagában növeli a GDP arányos hiányt. Virovácz Péter azt sem tartja kizártnak, hogy

a PM akár a jelenleg egyáltalán nem irreális 8-10 százalékra emelje az éves hiánycélt.

A hiányt pedig finanszírozni kell, ezért az Államadósság Kezelő Központnak is módosítania kell az előrejelzéseit és át kell dolgoznia a kibocsátási tervét. Ami visszahat a jegybank monetáris politikájára, illetve az egyelőre alig használt állampapír-vásárlási programjára.

A költségvetés helyzetét ugyan érinti a vártnál nagyobb recesszió, de ez most mellékes kérdés – véli Suppan Gergely. A befektetőket nemhogy elriasztaná, ha egy országban magas a költségvetési hiány, de pozitívumként tekintenek rá, mert azt jelenti, hogy az adott kormány sok pénzt pumpál a gazdaságba.

Annál nagyobb visszapattanás jön

A második negyedéves GDP-adat valóban kellemetlen meglepetést okozott, de ez már a múlt – hangsúlyozza Suppan Gergely.

Az elemző szerint most az a fontos, hogy a rendelkezésre álló friss adatok szerint nagyon erős visszapattanás zajlik, a válság egyértelműen V-alakú.

A járműipar magára talált, a kiskereskedelmi forgalom is, sőt utóbbi év végére elérheti a járvány előtti szintet. A belföldi turizmus számai is nagyon jók – ugyanakkor a külföldi turisták természetesen hiányoznak. Az augusztus eleji áramfogyasztási adatok alapján Suppan Gergely azt sem tartja kizártnak, hogy az ipari termelés ebben a hónapban már növekedni fog az egy évvel korábbihoz képest. A munkaerőpiaci mutatók pedig sokkal jobban alakulnak a vártnál.

Még ha lesz is a járványnak második hulláma, olyan szintű korlátozó intézkedésekre, gazdasági leállásra nem kell számítani, mint tavasszal – véli Suppan Gergely. Az ipari termelésben különösen nem, a kiskereskedelemben jöhetnek korlátozások, illetve a szolgáltató szektorban, például előfordulhat, hogy a kormány még jobban korlátozza a tömegrendezvényeket.

A mostani nagy GDP-csökkenés azt is jelenti, hogy jövőre alacsony lesz a bázis, Suppan Gergely 2021 második negyedévére 18 százalékos éves alapú növekedést sem tart kizártnak, 2021 egészében pedig meg lehet a 7 százalékos növekedés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()