Gazdaság hvg.hu 2020. május. 26. 16:01

Jövőre is ugyanannyi jut kormánypropagandára, mint idén

Nem vágtak a költségeken, a 2021-es költségvetésben is 23,91 milliárd forint jut kormányzati kommunikációra.

Válság ide vagy oda, a tervek szerint egy dolog biztosan nem fog változni jövőre sem: a kék plakátokat ugyanúgy nézhetjük nagy tömegben az utcán, ahogy már évek óta mindig. A ma nyilvánosságra került költségvetés-tervezetből legalábbis az derül ki, hogy Rogán Antal minisztériumának ebbéli költségeit egy forinttal sem vágták meg: míg a 2020-as költségvetésben 23,91 milliárd forintot különítettek el propagandára (költségvetési nyelven a kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatokra), addig jövőre is pontosan ugyanennyi pénzt, 23,91 milliárd forintot irányoztak elő.

Kérdés persze, hogy idén és jövőre is megállnak-e ennél az összegnél. Ahogy korábban megírtuk, a propagandakiadásokat eddig rendre alultervezték, tehát mindig többet költöttek, mint amennyit eredetileg szántak rá.

2016-ban például 2 milliárd forinttal, 2017-ben több mint 10 milliárd forinttal, 2018-ban 7 milliárd forinttal lépték túl a terveket. (2019-es adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, ahogy értelemszerűen az ideiek sem).

Ha a Miniszterelnöki Kabinetiroda propagandára nem is költhet többet, a dolgozókra igen. Az idei előirányzat összesen 4,9 milliárd forintról szólt (A Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Nemzeti Kommunikációs Hivatal személyi juttatásainak és a munkaadókat terhelő járulékok összege), 2021-re a teljes összeg 5,3 milliárd forint.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda 2015-ben állt fel. A zárszámadások alapján 2015–2019 között 68,5 milliárd forintot költött propagandára. 2019-re 29,6 milliárd forintot irányoztak elő, 2020-ra és 2021-re a már említett 23,91–23,91 milliárd forintot. A választás évéig tehát az összköltés a 145 milliárd forintot is meghaladhatja.

A költségvetésről további részleteket ebben a cikkben olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról